Öt hónappal a katasztrófa után a kormány végre rendkívüli helyzetet hirdetett a Sajón

2022. július 20. - 12:47 | Belföld

A Sajó egész szlovákiai szakaszára rendkívüli helyzetet hirdetett a kormány, a rendelkezés a Rozsnyói, a Rimaszombati és a Nagyrőcei járás területét érinti. A Sajóba már februártól ömlik a szennyezett víz, a folyó felső folyása teljesen kihalt. A folyón kialakult helyzetről kedden Zuzana Čaputová köztársasági elnök is személyesen, a helyszínen kért tájékoztatást.

Öt hónappal a katasztrófa után a kormány végre rendkívüli helyzetet hirdetett a Sajón
Fotó: Nászaly Gábor

Kis előrelépés történt a Sajó szennyezésének megállítása ügyében, a kormány ma (szerdán) rendkívüli helyzetet hirdetett a folyó szlovákiai folyására. Az intézkedés három járást, a Rozsnyóit, a Rimaszombatit és a Nagyrőceit érinti.

A kormányhatározat egyben több minisztériumnak is feladatokat ír elő a folyó szennyezésének mielőbbi megállítására. Az érintett minisztériumok: a környezetvédelmi, a gazdasági, a belügy-, az egészségügyi, a pénzügy- és a mezőgazdasági minisztérium. Az intézkedéstől várható, hogy a kárelhárításra több pénzt fordíthat majd a kormányzat, és a szükséges munkákat is gyorsabban végzik majd el.

A Sajó szennyezése májusban csökkent ugyan, amikor a kifolyó bányavíz mennyiségét az ötödére sikerült csökkenteni, de még így is naponta több tonna káros anyag, elsősorban vas, kén és arzén kerül a folyóba. A bányavíz a már nem működő alsósajói Siderit vasércbányából folyik, a bánya jelenleg az Ércbányából (Rudné bane) állami vállalat tulajdonában van.

- lpj -