Öt járásban minden negyedik teszt pozitív eredménnyel zárul, korántsem fényes a járványhelyzet Szlovákiában

2021. október 7. - 15:40 | Belföld

38 járásban magas szintű az új koronavírus közösségi terjedése. Ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be Matej Mišík, a Szlovák Egészségügyi Minisztérium mellett működő Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) igazgatója.

Öt járásban minden negyedik teszt pozitív eredménnyel zárul, korántsem fényes a járványhelyzet Szlovákiában
Fotó: TASR - illusztráció

Hozzátette: a PCR tesztek pozitivitása öt járásban meghaladja a 25 százalékot.

Ismét nőtt a koronavírusos páciensekhez riasztott mentőszolgálatok száma - az elmúlt héten a legtöbb ilyen riasztás Zsolna, Eperjes és Kassa megyében volt.

A kórházban kezelt fertőzöttek és a mentőszolgálati utak számát tekintve országos viszonylatban Zsolna megyében a legrosszabb a helyzet.

Mišík szerint itt a kórházak telítettsége a második hullám csúcsán lévő szint 30 százalékán van jelenleg.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a múlt héten igazolt fertőzöttek negyede 18 évnél fiatalabb.

A hétnapos incidencia alapján a Stará Ľubovňa-i járásban a legrosszabb a helyzet, a legnagyobb növekedés az esetszámok tekintetében Stropkovban volt.

Mišík szerint az egyre romló járványhelyzet a lagzik és az ünnepségek eredménye, amelyre az emberek utaznak Szlovákián belül, az érintett területeken pedig gyakran alacsony az átoltottság.

Ellenkezőleg, javul a helyzet Skalicán, ahol legközelebb bordóról vörös besorolásra válthatnak a Covid-automata alapján.

Az elmúlt héten megközelítőleg 15 ezren kapták meg a koronavírus elleni vakcina első adagját, a 70 év felettiek csoportjában viszont még mindig 185 ezren vannak, akik nincsenek beoltva.

A kórházak a múlt héten átlagosan 80 személyt vettek fel a koronavírus miatt.

„A nagy részük oltatlan, ami ugyancsak jól bizonyítja az oltás hatékonyságát” – emelte ki a szakértő.

Mint ismert, jövő héten sem lesz egy fekete besorolású járás sem az országban a Covid-automata szerint – míg Nyugat-Szlovákia tartja a narancssárga szintet, addig az ország középső és keleti részén egyre gyarapodnak a bordó járások. Részletek...

(TASR)