Öt napig tart a Nógrádi Nemzetközi Folklórfesztivál

2022. július 26. - 19:52 | Kultúra

Öt napig tart a 26. Nógrádi Nemzetközi Folklórfesztivál. Szlovákiai és magyarországi helyszíneken lesznek programok és kísérőrendezvények – tájékoztatta TASR hírügynökséget Andrej Babiar, a rendezvény főszervezője, a Losonci Nógrádi Művelődési Központ munkatársa.

Öt napig tart a Nógrádi Nemzetközi Folklórfesztivál
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A fesztivál szerdán (július 27.) kezdődik a somoskői (Šomoška) várban, majd több helyszínen is lesznek programok. A záró gálaműsort vasárnap (július 31.) tartják a magyarországi Bánkán.

„Losoncon, Füleken, valamint Málnapatakon, Divényben, Lónyabányán és a magyarországi Salgótarjánban is várják a közönséget. A rendezvény fő célja, hogy összehozza a népművészet kedvelőit a határ két oldalán, valamint a nógrádi (Novohrad), a szlovákiai és a magyarországi népművészet megismertetése a nagyközönséggel"

- mondta Babiar.

Az ötnapos fesztiválon helyi folklórcsoportok lépnek fel, valamint a Gyetvai Podpoľanec, a Besztercebányai Mladosť és a pozsonyi Technik. Külföldi fellépők is érkeznek Bosznia-Hercegovinából, Csehszlovákiából, Magyarországról, Görögországból és Lengyelországból. Pénteken (július 29.) és szombaton (július 30.) a losonci amfiteátrumban zajlanak a programok, a városban pedig több kísérőrendezvény lesz, például népviseletes felvonulás, a városi parkban pedig kézművesvásár, tánctanítás, népzenei koncert.

TASR

Címkék: Somoskői vár