Öt szepességi romatelep mintegy 6000 lakója van karanténban

2020. április 9. - 16:50 | Belföld

Öt szepességi romatelep mintegy 6000 lakóját helyezték karantén alá. Erről az iglói (Spišská Nová Ves) járásbeli Korompa (Krompachy), valamint Zsigra (Žehra) és Ágostháza (Bystrany) községek polgármesterei tájékoztattak csütörtökön.

Öt szepességi romatelep mintegy 6000 lakója van karanténban
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Állításuk szerint a lakók egyelőre fegyelmezettek. A telepeket a rendőrség őrzi.

Iveta Rušinová, Korompa polgármestere elmondta: éjféltől lezárva tartják a Družstevná, Hornádska utcákat és a Stará Maša utca egy részét. A város ezen részein összesen mintegy 1900-2000 lakos él. A város biztosítja számukra az ivóvíz-ellátást, az élelmiszer-kiszállítást, valamint az egészségügyi ellátást is. A rendőrség mellett a karantén betartását a korompai polgárőrség is felügyeli.

„Figyelünk, hogy az emberek ne hagyják el a szalaggal körbekerített területet. Ez az első nap, még csak pár óra telt el. Meglátjuk, hogy fognak alakulni a dolgok”

– mondta Oliver Horváth polgárőr. A kollégája, Dávid Girga hozzátette: néhányan hordják a védőmaszkot, de néhányan félvállról veszik járványt.

František Žiga, Ágostháza polgármestere arról tájékoztatott, hogy mintegy 2000 roma van karanténban.

„Eddig minden rendben van, az elején természetesen sok kérdésük volt”

– fűzte hozzá.

Zsigrán Marián Kandrač polgármester beszámolója szerint a karanténba helyezettek száma meghaladja a 2000 főt.

Ján Mikas tiszti főorvos szerda este tájékoztatott arról, hogy lezárják azokat a romatelepeket, ahol felütötte a fejét az új típusú koronavírus. Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő hangsúlyozta: az óvintézkedéssel az emberek egészségét akarják megóvni. Eddig 33 roma közösség soraiban végeztek koronavírus-teszteket.

TASR