Öt újabb területet nyilvánítanak védetté, köztük a Komáromi és az Érsekújvári járásban

2020. június 10. - 19:58 | Régió

Öt újabb területet nyilvánítanak védetté Szlovákiában. Júliustól védett terület lesz a Nagytapolcsányi járásban (Topoľčany) található Vinište, a Nagyrőcei járásban (Revúca) lévő Bradlo, a Komáromi járásban található Dérhídja (Mostová) és a naszvadi homoki gyepek (Nesvadské piesky), valamint a Komáromi járás és az Érsekújvári járás határán elhelyezkedő Szentgyörgyhalma (Jurský Chlm) is. Az erről szóló dokumentumot a szerdai ülésén hagyta jóvá a kormány.

Öt újabb területet nyilvánítanak védetté, köztük a Komáromi és az Érsekújvári járásban
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A védett területek gyarapításával a környezetvédelmi minisztérium az Európai Bizottság felhívására reagált. A felsorolt területek átfedésben vannak nyolc európai jelentőségű területtel. „Védetté nyilvánításuk hozzájárul a Szlovákia által vállalt kötelezettségek teljesítéséhez” – áll a zöldtárca által kiadott közleményben.

A Naszvadi homoki gyepek az Alsó-Vág menti madárvédelmi terület része. Olyan védett élőlények biotópjai találhatók itt, mint a gomolyos kőhúr, a kisvirágú habszegfű, vagy a sisakos sáska. A területet két övezetre osztották fel. A C övezet harmadfokú, a D övezet másodfokú védettséget fog élvezni.

Szentgyörgyhalma a komáromi járásbeli Búcs és az érsekújvári járásbeli Muzsla községek határában található, 103,10 hektáros terület. Olyan védett növények élnek itt, mint a kisfészkű aszat, a fátyolos nőszirom vagy a szártalan csüdfű. Szentgyörgyhalma harmadfokú védettséget élvez majd.

Dérhídja térségét azért nyilvánítják védetté, hogy eredeti állapotukban őrizzék meg az itt található sós mocsarakat és sós talajú réteket. Ezt a területet is két övezetre osztották fel, az egyik negyed-, a másik harmadfokú védettséget fog élvezni.


(TASR)