Öten pályáznak a Pozsony–Komárom vasútvonal üzemeltetésére, a RegioJet szerződése 2020-ban lejár

2019. november 19. - 11:52 | Belföld

A Pozsony–Komárom vasúti szakaszt jelenleg is üzemeltető cseh magán vasúttársaságon kívül még négyen pályáznak a szakaszra.

Öten pályáznak a Pozsony–Komárom vasútvonal üzemeltetésére, a RegioJet szerződése 2020-ban lejár
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A közlekedésügyi minisztériumnak 2020-ig van szerződése a Komárom-Dunaszerdahely-Pozsony vonalat illetően a RegioJettel, éppen ezért versenypályázatot írtak ki, amelyre november 15-ig lehetett jelentkezni.

A győztes közlekedési társaság tíz éven keresztül nyújthat szolgáltatást az említett szakaszon. A közlekedési tárca a liberalizációtól a versenyképesség emelkedését, valamint az utasoknak kínált szolgáltatások javulását várja.

„Nagyon örülök, hogy a vasúti liberalizáció pozitív irányt vett és a közlekedési vállalatok érdeklődést mutatnak. Egy nagyon frekventált szakaszról van szó, ezért remélem, hogy a nyilvános pályázat megerősíti a szándékainkat, hogy a vasutak minőségibb szolgáltatást nyújthassanak és az emberek elégedettek legyenek”

– nyilatkozta ezzel kapcsolatban Érsek Árpád közlekedési miniszter.

A versenypályázat feltételeinek teljesítését a közlekedési tárca független bizottsága fogja értékelni. Ezt követően azok a pályázók, akik teljesítik a jogi, műszaki és szakmai feltételeket, megkapják a részletes versenyfeltételeket. Ez tartalmazza majd például az üzemeltetni tervezett szerelvények számát, valamint a menetrenddel és a pénzügyekkel kapcsolatos kritériumokat.

A versenypályázat kiértékelése 2019 végére várható, vagyis a tervek szerint még idén ismert lesz a pályázat nyertese.

A Pozsony és Komárom közti szakasz üzemeltetésére 2010 decemberében tízéves szerződést kötött a RegioJet, amely 2012 márciusától helyezte üzembe személyvonatait. A RegioJet vonatai gyakorlatilag mindig tele vannak, az ezen a vonalon vonatozók száma ez idő alatt lényegében megnégyszereződött. A RegioJet koncessziója 2020 decemberében jár le.

Aleš Ondrůj, a RegioJet szóvivője kedden közölte, a vállalat is elküldte a pályázatot, szeretnék ugyanis az elkövetkező tíz évben is biztosítani a vasúti közlekedést az említett szakaszon.

„A RegioJet vonatainak köszönhetően a Komárom és Pozsony közti szakasz lett Szlovákia legforgalmasabb vasúti szakasza. 2011 óta az utasok száma évi 800 ezerről 4 millióra nőtt“ – nyilatkozta a szóvivő.


-para-