Ötezer éves egyiptomi régészeti leleteket és műtárgyakat állítanak ki Prágában

2020. augusztus 31. - 14:06 | Tech

Mintegy 300 rendkívül értékes, többezer éves egyiptomi régészeti leletet és műtárgyat mutat be a Napkirályok című kiállítás, amely hétfőn nyílt meg a prágai Nemzeti Múzeum történelmi épületében.

Ötezer éves egyiptomi régészeti leleteket és műtárgyakat állítanak ki Prágában
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A részben cseh régészek által az utóbbi évtizedekben Abu-Szír településen kiásott műtárgyak február 7-ig lesznek láthatóak a cseh fővárosban. A szervezők szerint az egyiptomi állam ilyen mennyiségű régészeti művészeti anyagot még sohasem kölcsönzött külföldre, a cseh Nemzeti Múzeum története egyik legjelentősebb tárlatának tartja a tárlatot.

Fotó: ČTK

A Kairótól mintegy 10 kilométerre délre fekvő Abu-Szír az ókori Egyiptomban Memphisz egyik nekropolisza volt. A régészek négy piramis és több templom maradványait tárták fel, alapvetően az V. dinasztia idejéből (Kr.e. 25-24. század). A tárlaton bemutatott műtárgyakat az egyiptomi és a világ nagy múzeumai kölcsönözték Prágába, ezek jelentős részét csehszlovák és cseh régészek találták meg.

A nagy érdeklődésre számot tartó kiállítást különféle multimédiás programok, tudományos előadások és beszélgetések egészítik ki.

A kiállított tárgyak jelentőségét mutatja az is, hogy biztosításuk több mint félmilliárd koronába került.

Csehszlovák és cseh régészek a 20. század hatvanas éveitől kezdve dolgoznak Abu-Szírben és több értékes felfedezés fűződik a nevükhöz.

(MTI)