Ötletek és inspirációk az olvasás népszerűsítőinek - így zajlott a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének szakmai napja Komáromban

2022. szeptember 27. - 11:34 | Régió

 

Szeptember 21-22-én Komáromban megnőtt az egy négyzetméterre jutó könyvtárosok száma. Ez nem egy újabb brit kutatás eredménye, hanem a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete által szervezett Közös úton szakmai napjának köszönhető. A rendezvény társszervezője a komáromi Szinnyei József Könyvtár volt, a helyszínt pedig az Egressy Béni Városi Művelődési Központ biztosította.

Ötletek és inspirációk az olvasás népszerűsítőinek - így zajlott a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének szakmai napja Komáromban
További képekért katints!

A nulladik napon, szeptember 21-én egy könyvtártúrával indult a program, amely keretében a 18 fős csoport Demčik Norbert vezetésével a belváros négy könyvtárát látogatták meg. A túra a Selye János Egyetem Egyetemi Könyvtárában kezdődött, a Dunamenti Múzeum majd a Calvin János Teológiai Akadémia szakkönyvtárában folytatódott, s végül az Etnológiai Központban ért véget.

A könyvtárlátogatás után a Révben 18 órakor egy nyilvános pályázati konzultáció kezdődött Herczeg Rita, a rimaszombati Matej Hrebenda Könyvtár igazgatójának vezetésével. Elsőnek a Kisebbségi Kulturális Alap pályázataival kapcsolatban lehetett kérdezni. A résztvevők kérdéseire Čerťanská Dagmar, Heiser Hajnalka, Szabó Csilla és Csanda Gábor válaszoltak. A konzultáció második felében Czibula Ádám és Németh Edina a Bethlen Gábor Alap működését mutatták be, majd válaszoltak a hozzájuk intézett kérdésekre. A konzultációra közel 40 résztvevő érkezett különféle könyvtárak, intézmények, civil szervezetek, önkormányzatok képviseletében. Az est hátralevő részében a Szinnyei József Könyvtár szervezésében a Seamróg Tatai Ír Zenekar koncertjét élvezhették a jelenlévők.

A szeptember 22-i napon a művelődési központ előterében nyolc kiállító fogadta a szakmai nap programjára érkezőket. A szervezők felkérésére képviseltette magát a helyszínen a Családi Könyvklub, a Qulto, a CEIBA, a Szlovákiai Magyar Írók Társasága, a Lilium Aurum, a Madách Könyvesbolt, a BÁZIS, a Cosmotron, a Diderot Könyvesbolt és a SVOP cég. A kiállítók könyvvásárral és a legkülönfélébb, a könyvtáraknak és közgyűjteményeknek szóló termékekkel várták a szakmabelieket.

A délelőtt folyamán Tegdes Egyházi Dóra az SZMKE elnöke, valamint Keszegh Béla Komárom polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Az előadói blokkot Fabó Mária igazgató nyitotta meg a Szinnyei József Könyvtárat bemutató prezentációjával. Őt követte Roncz Melinda a Fórum Kisebbségkutató Intézet Bibliotheca Hungarica vezetőjének előadása az adatbank.sk digitális gyűjteményeiről, újdonságairól. Špáni Pavol a SVOP cég képviseletében a Biblib nevű felhőszolgáltatást mutatta be. Az előadásokat Pospíšilová Kateřina a Cosmotron cég munkatársa tartott előadást az ARL rendszerről.

A kávészünetet követően egy rövid, de tartalmas Közgyűlés zajlott az SZMKE tagjai számára. Tegdes Egyházi Dóra az egyesület elnöke bemutatta a szervezet megvalósított rendezvényeit és felvázolta a közeljövő terveit. A Kisebbségi Kulturális Alap támogatásának köszönhetően folyamatban van egy online szlovák-magyar-angol nyelvű, könyvtári terminológiai szótár elkészítése, valamint idén tovább folytatódik az Olvasás 22 nevű biblioterápiás foglalkozássorozat.

A délelőtti program párhuzamosan két workshoppal folytatódott. A Kiss Péntek József teremben Dömsödy Andrea az ELTE PPK könyvtárosa mutatta be az Információzz! c. könyvtárhasználati kézikönyvet a gyakorlatban. Az emeleti Sárga teremben Lukács Erika a somorjai Zalabai Zsigmond Könyvtár munkatársa a könyvtári szabadulószoba ötletét ismertette.

A délutáni blokkban a résztvevők három párhuzamos workshopon vettek részt, így nehezebb volt a választás, de garantáltan mindenki megtalálta a helyét. Kiss Tímea a Grund alapítója a kamaszoknak szóló irodalomterápiás lehetőségekről és azok módszertanáról tartott foglalkozást, amely középpontjában a rettegett kötelező olvasmányok álltak. Egy másik teremben Goda Beatrix és Péterfi Rita a budapesti Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum munkatársai a silent book, avagy a szöveg nélküli képkönyvek világába kalauzolták a könyvtárosokat. A második emeleten mindeközben egy háromórás workshop keretében Korenyák Zsófia a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány trénere a Vox-pop vitajátékkal ismertette meg a (vitára kész) érdeklődőket.


(parameter)

Címkék: SZMKE