Ötödével drágább lesz a városi hivatal két épületének felújítása Nagymegyeren

2023. március 9. - 08:30 | Régió

Az ehhez tartozó költségvetésmódosítást is jóváhagyta legutóbbi plénumán a városi képviselő-testület.

Ötödével drágább lesz a városi hivatal két épületének felújítása Nagymegyeren
Archív felvétel - Cséfalvay Á. András

A rendkívüli ülést az idei kulturális és sporttámogatások odaítélésének jóváhagyása miatt hívták össze, ezek közül kiemelnénk néhányat. A legnagyobb tételt a városi labdarúgó klubot üzemeltető MŠK - Thermál Veľký Meder kapja, az igényelt 110 ezerből 75 ezret hagyott jóvá számukra a testület, míg az izsapi focicsapat számára 10 ezret. A súlyemelők és a birkózók egyaránt 15-15 ezer eurót kapnak idei működésükre, a Fighter Bulls sportklub pedig 4 500-at.

A kulturális támogatások keretén belül 10 900 euróhoz jut a Nagymegyeri Egészségkárosultak Szövetsége, 4 900 eurót kap a Csemadok, 4 500-at a Manóház központ, 3 600-at az IQUS – Izsapi kulturális egyesület.

A sportra összesen 123 ezer eurót osztanak szét támogatásként, kultúrára pedig 155 ezret. Az igényelt összeg mindkét esetben nagyjából ezek másfélszerese.

A testület a költségvetésmódosítások között tárgyalt a városi hivatal két épületének energiahatékonyságot célzó felújítására már korábban jóváhagyott összegről. Ez a modernizáció magába foglalja a nyílászárók és a radiátorok cseréjét, valamint a hőszigetelést és a tető felújítását is.

„A nyertes kivitelező a február hónap folyamán kéréssel fordult hozzánk, mert a kiversenyeztetett ár óta megnövekedtek a költségek” – árulta el ezzel kapcsolatban Koczkás Beáta, a városi hivatal vezetője.

Ezt megelőzően 225 ezer eurót hagytak jóvá a beruházásra, amiből 210 ezer eurót európai uniós támogatásként nyertek el. Most viszont az eddig 15 ezer eurós városi önrész ugrik meg alaposan, 56 ezerre. A kivitelezési költség így a módosított költségvetéssel 267 ezer eurót tesz ki.

Koczkás Beáta (a képen) ehhez még hozzáfűzte, bíznak benne, hogy semmilyen rejtett hiba nem jön elő a felújítás során, és akkor ez a keret a végleges.

A képviselő-testület ugyancsak jóváhagyott 7200 eurót a Bartók Béla Alapiskolában történt csőtöréssel összefüggő vízvezetékcserére, továbbá 5 ezer eurót útjelző táblák cseréjére.

A megemelkedett energiaköltségekkel összefüggésben az Eper utcai bérlakások esetén tettek egy lépést afelé, hogy a lakosok gázkiadásai ne emelkedjenek három-négyszeresére. A gázórát ugyanis a városi lakáskezelő cégről (MPBH) a városra íratják át, így a bérlakásokban élők is bekerülnek a regulált gázárra jogosultak közé. A 36 ezer eurós költségtöbbletet a városnak számlázzák ki, az pedig ezt megpróbálja az MPBH-n behajtani.

Csémi István képviselő viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a gázóra átvételével a városnak nincs jogalapja a lakáskezelőnek kiszámlázni ezt a tételt. Ezért javasolta, hogy a gázóra kerüljön vissza a lakáskezelőhöz.

Pongrácz Kálmán képviselő viszont arra emlékeztetett, hogy ebben az esetben a lakók költségei emelkedhetnek meg akár az ötszörösére is, mivel nem kerülhetnek be a védett fogyasztók közé.

Csémi javaslata végül az volt, hogy ne egész évre, csak három hónapra hagyják jóvá az intézkedést, majd azt követően módosítsák úgy a vonatkozó szerződéseket, hogy ilyen probléma ne állhasson elő legközelebb. A képviselők ennek megfelelően a 36 ezer eurós gázelőleg helyett csupán 9 ezret hagytak jóvá.

(SzT)