Ötpárti találkozó: a magyar pártok nem jutottak dűlőre

2019. október 28. - 19:58 | Belföld

Egyezség nincs, de az biztos, hogy még folytatják a tárgyalást.

Ötpárti találkozó: a magyar pártok nem jutottak dűlőre

Az öt szlovákiai magyar párt nem jutott egyezségre az MKP által összehívott ötpárti egyeztetés második fordulóján, ahol a házigazda szerepét betöltő párt asztalához ismét leült a Híd, a Magyar Fórum, az MKDSZ és az Összefogás. Pénteken vágtak bele a tárgyalások ilyen formátumába, és akkor jelezték, hétfőn folytatják a tanácskozást. A felmerülő témákat az MKP és a Híd párton belül vitatja meg.

Sólymos László portálunknak elmondta, a Híd arra helyezte a hangsúlyt, hogy hogyan tudnának együttműködni ebben a felállásban. "Érezzük a felelősséget, a kisebbségeknek parlamenti képviseletet kell biztosítanunk, keressük az egymáshoz vezető utat. Meggyőződésünk, hogy a két nagy pártnak kell elsősorban megegyeznie" - szögezte le a Híd környezetvédelmi minisztere.

A Híd elnöksége múlt héten kedden jóváhagyta azt, amiben három magyar párt - a Híd, az MKDSZ és az MKP - delegációi korábban megegyeztek, az MKP meg ugyanúgy kedden elutasította azt, hogy a 2020-as parlamenti választásokon közös választási párt listáján induljanak, amelyet az MKDSZ hoz létre, és amelynek neve Régiók Pártja Híd MKP lesz. Menyhárt Józsefék határozata azért is volt váratlan, mert az MKP Országos Tanácsa október közepén még úgy döntött, hogy a két meghatározó párt, az MKP és a Híd közösen létrehoz egy választási pártot az MKDSZ segítségével, megteremtve az alapját a további pártokkal való együttműködésnek. Ennek fordított aztán váratlanul hátat múlt kedden az MKP vezetősége, és jelezte, mind az öt hazai magyar párttal kell egyszerre leülni tárgyalni.


(sp)