Ötször akkora, mint Németország, de a napok óta tartó harcok miatt nem működik az országban az internet

2023. április 23. - 12:45 | Külföld

Szinte teljesen leállt az internetszolgáltatás Szudánban a több mint egy hete tartó harcok miatt - jelentette be vasárnap Twitteren a NetBlocks nevű internetfigyelő csoport.

Ötször akkora, mint Németország, de a napok óta tartó harcok miatt nem működik az országban az internet
Kartúm, felülnézetből (Fotó: AP/TASR)

A tájékoztatás szerint a harcok kitörése óta rendszeresek a fennakadások az internetszolgáltatásban, vasárnapra az adatforgalom két százalékra esett vissza, vélhetően az áramkimaradások miatt. Mindeközben több ország, köztük Franciaország és Spanyolország kezdte meg a Szudánban dolgozó diplomáciai személyzet evakuálását, az Egyesült Államok pedig bejelentette, hogy kartúmi nagykövetsége munkatársait Etiópiába szállította, a diplomáciai képviselet munkáját határozatlan időre felfüggesztette.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt közölte, a harcoknak már legalább 413 halálos áldozata és több mint 3500 sebesültje van, valamint figyelmeztetett, hogy a kórházakban elfogynak a vérkészletek és az orvosi felszerelések.

A Szudáni Orvosok Bizottságának becslései szerint Kartúmban és a szomszédos régiókban a kórházak 70 százaléka állította le a műtéteket. Több kórház épülete megrongálódott a szemben álló felek légitámadásaiban. Az afrikai országban múlt szombaton kezdődtek harcok a szudáni hadsereg és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai milícia között. A fegyveres erőket irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok az al-Hadasz arab televíziós csatornával azt közölte, egyelőre senki nem tudja megmondani, "mikor és hogy ér véget ez a harc". "Jelenleg is a parancsnokságon vagyok és csak koporsóban lehet innen elvinni" - szögezte le.

MTI

Címkék: Szudán, internet