Ott tartunk, mint Bergamo tavasszal – minden harmadik koronavírusos páciens meghal a szlovákiai kórházakban

2021. február 17. - 09:58 | Belföld

Az észak-olaszországi Lombardia tartományban tavaly tavasszal, az első hullám csúcsát legnagyobb mértékben elszenvedő Bergamóban 33%-os volt a kórházban ápolt koronavírusos páciensek halálozási aránya április 20-ig. Nálunk most 30% - számolt be róla a Denník N.

Ott tartunk, mint Bergamo tavasszal – minden harmadik koronavírusos páciens meghal a szlovákiai kórházakban
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter december közepén hozta nyilvánosságra, hogy a kórházakban minden ötödik koronavírusos páciens meghal, de csak karácsony előtt zárták be az üzleteket és az iskolákat, óvodákat, majd az újévben vezették be a szigorúbb lockdownt, ami viszont továbbra sem volt olyan szigorú, ugyanis számos kivétel maradt érvényben, például elég volt január 10-én hazatérni lakhelyünkre.

A miniszter kedden este 23%-os halálozási arányról beszélt, a tárca alá tartozó Egészségügyi Elemzőintézet (IZA) vezetője, Matej Mišík szerint ez egy hosszabb távú adat, és ha csak az utóbbi időszakot vesszük figyelembe, akkor ez már 30%-ot tesz ki, noha ez azokat is tartalmazza, akik más diagnózissal kerültek kórházba és ott fertőződtek meg a koronavírussal.

Krajčí szavai szerint hasonlóan állunk, mint Németország, ugyanakkor a Denník N ennek kapcsán közölte, hogy Németországban ugyan a koronavírusos páciensek 29%-a hal meg az intenzív osztályon, nálunk viszont e tekintetben már 48%-os az arány. Azok között pedig, akiket lélegeztetőgépre kapcsolnak, 53%-os. Mišík ehhez hozzátette, hogy az idősebbek között jóval magasabb.

Mišík szerint a halálozási statisztika ugyanakkor nem épp a legjobb mutató az országok járványügyi helyzetének összehasonlítására, mivel eltérőek a módszerek a halálozási adatok nyilvánosságra hozásában, és időbeli eltérések is vannak abban, hogy egy-egy koronavírusos haláláról mikor állapítják meg, hogy a fertőzés valóban hozzájárult a halálához.

Szintén a Denník N cikkében olvasható, hogy az összes koronavírusos esethez képest a fertőzöttek 1,4%-a hal meg. Ez hosszú távú adat, a közelmúltban viszont ez 2%-ra nőtt.

A halálozási arány nemcsak Bergamóban érte el a 30%-ot tavasszal, de Angliában is, de eltérő időpontban. Itt május végéig a kórházba került koronavírusosok 30,8%-a halt meg. Míg viszont március első hetében minden második ilyen beteg meghalt, május végén ez az arány már csak 17%-os volt.

Az USA-ban 20%-os volt tavaly áprilisban és májusban a kórházi koronavírusos páciensek halálozási aránya, Franciaországban pedig 17%-ot tett ki. Brazíliában tavaly augusztusig a kórházba került fertőzöttek 38%-a halt meg, ezen belül az intenzív osztályon ápoltak 59%-a és a lélegeztetőgépre kapcsoltak 80%-a.

Egy brit tanulmány szerint csaknem ötödével nő a páciens halálának kockázata, ha az intenzív osztályok telítettsége eléri a 85%-ot.

Az elmúlt egy hét halálozási adatai alapján a lakosságszámhoz viszonyítva Szlovákiában hal meg a legtöbb koronavírus-fertőzött. A halálozás viszont már nagyon hosszú ideje a csúcson van, januártól kezdődően az elhunytak napi száma 80 körüli. Akadtak ugyan országok, mint például Portugália, Belgium vagy Csehország, ahol ez magasabb is volt, de nem ilyen hosszú ideig.

Az idei lakosságarányos halálozási adatokban már csak Portugália van Szlovákia előtt. Nálunk 2020-ban tavasztól az év végéig 2 250 igazolt áldozata volt a járványnak, idén ez február közepéig 3 702.

(Denník N)