Otthagyja Ficoékat a Kotlebáékkal bratyizó smeres képviselő

2020. május 19. - 16:31 | Belföld

Ján Podmanický parlamenti képviselő kilép a Smer-SD frakciójából, lemond a párttagságáról és a pártban betöltött tisztségéről is. Podmanický a Smer-SD zsolnai kerületi elnöke volt. Ezt a keddi sajtótájékoztatóján jelentette be.

Otthagyja Ficoékat a Kotlebáékkal bratyizó smeres képviselő
(Fotó: TASR)

A Smer-SD két képviselője, Ján Podmanický és Marián Kéry korábban jelezték csatlakozási szándékukat az ĽSNS képviselői által indítványozott konzervatív platformhoz, amivel kiváltották a párt egyes vezetőinek bírálatát. Peter Pellegrini, a parlament és a Smer-SD alelnöke hétfőn (május 18.) kijelentette: az ügyre úgy tekint, mint az érintett képviselők individuális döntésére, amellyel kapcsolatban a pártnak világosan állást kell foglalnia. Bármiféle együttműködést a szélsőséges ĽSNS párttal hibás lépésnek nevezett. Peter Žiga, a Smer-SD másik alelnöke hozzátette: az ĽSNS képviselőivel létrehozott közös platform ellentétben állna a Smer-SD párt értékrendjével.

Podmanický keddi sajtótájékoztatóján kijelentette:

nem akarja tovább növelni a feszültséget a Smeren belül, és nem akar ürügyként szolgálni Peter Pellegrininek a pártból való távozásához, ezért inkább ő maga lép ki.

Pellegriniről kijelentette: ő inkább liberális, mint baloldali, és a legtöbb kulturális-etikai témát illetően teljesen eltérő nézeteket vallanak. Podmanický bevallása szerint a politikából nem távozik.

Hangsúlyozta, hogy a konzervatív képviselőket összefogó platform ötletével a Kresťanská demokracia - Život a prosperita (KDŽP) párt tagja, Tomáš Taraba állt elő. Podmanický Tarabát és Filip Kuffát, az ĽSNS-frakció két képviselőjét nem tartja fasisztáknak, szerinte tisztességes emberekről van szó. A platformba koalíciós képviselőket is meghívtak. Az OĽaNO mozgalom kijelentette: nem csatlakozik a kezdeményezéshez.

„A Smer-SD párt tiszteletben tartja Podmanický úr döntését és lépéseit” – reagált a bejelentésre Ján Mažgút pártszóvivő, hozzátéve: a másik érintett képviselő, Marián Kéry nem jelezte, hogy távozni készülne.

(TASR)