"Otthon is ülhettek volna, de mentek és segítettek" - Véradókat tüntettek ki Dunaszerdahelyen

2021. szeptember 24. - 13:00 | Régió

A koronavírus-járvány újabb hulláma miatt a Szlovák Vöröskereszt területi szervezete idén sem tart közös ünnepi rendezvényt a járás véradóinak kitüntetése alkalmából, csütörtökön délután azonban a dunaszerdahelyi várossházán átadták a helyi véradók Janský-érmeit. Erre a többi járási községben is sor kerül külön-külön.

"Otthon is ülhettek volna, de mentek és segítettek" - Véradókat tüntettek ki Dunaszerdahelyen
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Nagy Dagmar, a dunaszerdahelyi vöröskereszt igazgatónője kifejtette, hogy idén 31 dunaszerdahelyi véradó kapta meg az emlékérmet. Közülük 13-an a Janský-érem bronz fokozatát (10 véradás után jár), 12-en az ezüst- (20), 5-en az arany- (nőknél 30, férfiaknál 40 véradás után), egyvalaki pedig a gyémántfokozatú (60/80) emlékérmet. Ők együttesen 303 liter vért adtak, amivel egy becslés szerint 2019 élet menthető meg.

"Otthon is ülhettek volna. Pihenhettek volna, de mentek és segítettek. Ezért hálásak vagyunk, mert a vért semmivel nem lehet helyettesíteni" - jelentette ki az igazgatónő.

Hájos Zoltán egy pénzbeli juttatással nem járó humanitárius cselekedetnek nevezte a véradók tevékenységét. "Ezért a társadalom és az önkormányzat részéről is elismerés jár. Ez a humanista hozzáállásukból fakadó hőstett, amivel embertársaikon segítenek" - fűzte hozzá.

Nagay Dagmar az átadás után elmondta, hogy vérre folyamatosan szükség van, és oltatlan személy is adhat. Ha viszont majd a Dunaszerdahelyi járás is narancssárga besorolás alá kerül, akkor a mobilis véradás, amit évente a járásban mintegy 30 alkalommal szerveznek az egyes településeken, már akadályokba ütközhet, mint az az idei év elején, illetve tavaly is történt. Kifejtette, hogy az első véradók toborzása is nehézséget jelentett, az ifjúságot a járványidőszakban ugyanis nehezebb volt becsatlakoztatni ebbe a folyamatba a különböző kampányok során.

Járási szinten egyébként a dunaszerdahelyivel együtt 51 bronz-, 46 ezüst-, 18 arany- és 2 gyémántdokozatú Janský-érmet osztanak ki, ketten pedig megkapján a Kňazovický-emlékérmet, ami nők esetében 80, férfiaknál 100 véradás után jár. Tavaly összesen 1255 liter vért adtak a járásban, ezzel 6840 élet menthető meg.

(SzT)