Otthoni fejlesztés az óvodásoknak

2021. május 22. - 15:41

A világjárvány következményeként tavaly óta többször kellett a gyerekeknek otthon maradniuk, és mivel egyelőre semmi garancia nincs arra, hogy ez nem fog ismét előfordulni a közeljövőben, így érdemes átgondolni, mivel tevékenységgel, játékos otthoni fejlesztésekkel lehet a lakásban is lekötni gyermekeink figyelmét.

Otthoni fejlesztés az óvodásoknak

Hogyan fejleszthetők a gyermekek nagymotoros képességei?

Amikor zárva van az ovi tornaterme, marad a lakás a mozgáskoordináció fejlesztéséhez. Hogy mire gondolunk? Íme néhány szuper ötlet.

  • Jelöljük ki a lakás két tetszőleges pontját és a feladat rák-/pókjárásban/kukacmozgásban közlekedés.

  • Készítsünk akadálypályát, ez lehet két székre terített takaró vagy párnákból gyártott híd; alatta mászás-kúszás.

  • Egyszerű tornagyakorlatok, melyek nem igényelnek nagy mozgásteret; ilyen például a remekül megmozgató terpesz-zár (más néven jumping jack) tornagyakorlat vagy a hagyományos négyütemű fekvőtámasz.

  • Az egyensúlyérzéket remekül fejleszti egy, a padlóra ragasztott vastag ragasztó-, maszkolószalag, aminek mentén a kicsi végigsétál. Ez nehezíthető, ha babzsákkal a feje búbján egyensúlyoz.

  • Babzsák dobálása vagy kosárba célozva – térdelőállásban.

A finommotoros képesség fejlesztése

A kisgyermekek finommotoros képességei elengedhetetlenek az olyan cselekvések, mint például az írás vagy a tökéletes ceruzafogás elsajátításához, így ez különösen fontos az iskolakezdés előtt állók számára.

A kézügyesség fejlesztésére is számos játékos gyakorlat adható a gyerekeknek.

Minden gyerek szeret festeni, ezt a jó kis időtöltést „megszínezhetjük” azzal, ha az ecseten kívül egyéb eszközöket vetünk be, mint például fültisztító pálcikát, a kezünk ujjait, vagy festhetnek vízzel, színes papírra is.

Érdemes megtartani és nem kidobni az üres flakonokat; szuper móka a csempére lövöldözni a vizet velük, közben erősödnek az apró kezek.

Érdemes a napjainkba beiktatni valamilyen kézműveskedést; a festés, a gyurmázás, az építőkockák vagy a gyöngyfűzés nagyszerű tevékenység a finommotorikus képességek fejlesztésére.

Maga az ollóval vágás is fejleszt, de ennél már csak a színes papírok kivágása és azokból mozaikkép készítése a hasznosabb.

Végül, de nem utolsósorban; a különféle matricák ragasztása üres füzetbe, majd történetek mesélése.

A vizuális képességek

Ez a fajta képesség elengedhetetlen az olvasás-számolás-írás elsajátításához; ide tartozik minden megfigyelő-, elemző- és emlékezőképesség – tehát például a hasonlóságok, a különbségek, a formák, méretbeli viszonyok felismerése –, amelyek játékos gyakorlatokkal javíthatóak.

Különböző tárgyakat tegyünk az asztalra, körbeírjuk szavakkal, hogy kitalálhassa, mire gondolunk, majd letakarjuk ezeket és teszteljük a gyermekünk emlékezetét. Az építőkockákat kiválogathatjuk szín, forma, méret szerint, de játszhatunk puzzle vagy memóriakártyákkal is.

Kifejezetten hasznos a különböző testhelyzetek – mint a guggolás, a fél lábon állás – utánzása.

(PR-cikk)