Óvadék ellenében elengedik a Huawei letartóztatott pénzügyi igazgatóját

A Huawei Kanadában letartóztatott pénzügyi igazgatójának óvadék ellenében való szabadlábra helyezéséről döntött kedden az ügyben illetékes vancouveri bíróság.

Óvadék ellenében elengedik a Huawei letartóztatott pénzügyi igazgatóját
Fotó: AFP

A 46 éves Meng Van-csou tízmillió kanadai dollár pénzügyi garancia és más feltételek teljesítése esetén várhatja meg szabadlábon védekezve annak az eljárásnak a végét, amelyben az Egyesült Államok számára történő kiadatásáról döntenek.

A döntés kihirdetésekor helyszíni beszámolók szerint az ülésterem üdvrivalgásban tört ki. A kínai menedzser sírva fakadt és védőit ölelgette, mielőtt a bíróság utasította, hogy térjen vissza az őrizetesek számára fenntartott tárgyalótermi részlegbe a feltételrendszer ismertetéséhez.

Meng elengedéséhez fűzött feltételek részét képezi, hogy nem utazhat el Kanadából, elektronikus megfigyelés alá helyezik, lakását az esti órákban nem hagyhatja el. Ha mégis el kell mennie valahová, azt csak biztonsági személyzet kíséretében teheti meg. Ezen felül bevonják minden útlevelét és úti okmányát, újat pedig nem igényelhet az eljárás ideje alatt.

Mengnek február 6-án kell ismételten megjelennie a bíróság előtt.

A Huawei kínai távközlési óriásvállalat közleményben fejezte ki reményét az ügy gyors rendezése iránt. "Bízunk benne, hogy a kanadai és az amerikai igazságügyi rendszerek igazságos döntésre jutnak" - tette hozzá a cég.

Donald Trump amerikai elnök a Reuters brit hírügynökségnek kedden nyilatkozva elmondta, hajlandó lenne beavatkozni az amerikai igazságügyi minisztériumnak a Huawei menedzserével szemben folytatott eljárásába, amennyiben az az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekét szolgálná, vagy segítene kereskedelmi megállapodásra jutni Kínával. Trump kérdésre felelve hangsúlyozta: "Bármi, ami jó ennek az országnak, azt megtenném". 

Az amerikai elnök szerint a Fehér Ház kapcsolatban áll az igazságügyi tárcával és a kínai hatóságokkal is Meng ügyében. Ugyanakkor azt mondta, hogy közvetlenül még nem beszélt Hszi Csin-ping kínai elnökkel a Huawei-menedzser ellen folyó eljárásról.

Kínában egyelőre tisztázatlan okok miatt őrizetbe vették Michael Kovrig volt kanadai diplomatát kedden.

Egyelőre nem világos, hogy a két eset között van-e összefüggés, de Meng Van-csou Vancouverben történt letartóztatása növelte a Kínában működő nemzetközi üzleti világ félelmét a megtorlástól.

Az ottawai kormány szerint nincs közvetlen kapcsolat a két eset között, megfigyelők azonban eltérő véleményeket is megfogalmaztak. 

Guy Saint-Jacques, Kanada volt pekingi nagykövete a CBC kanadai műsorszolgáltató megkeresésére válaszolva kijelentette: "Kínában nincsenek véletlen egybeesések (...), ha üzenni akarnak, akkor azt meg is teszik".

Menget az amerikai hatóságok kérésére december 1-jén tartóztatták le  miközben egy Hongkongból érkező repülőgépről átszállt Vancouverben. 

Az Egyesült Államok ügyészsége azzal vádolja a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, hogy a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül üzletelt 2009 és 2014 között Iránnal, s így megsértette a Washington, illetve Brüsszel által elrendelt büntetőintézkedéseket. Az Egyesült Államok a menedzser kiadatását követeli.


(MTI)