Óvatosan a kullancsokkal – az ország délnyugati részén is sok a fertőzött!

2018. április 18. - 10:40 | Belföld

A kullancsok leggyakrabban a fűvel benőtt területeken, parkokban és erdőkben tanyáznak.

A fertőzött kullancs csípése agyvelőgyulladást (encephalitis), illetve Lyme-kórt is okozhat, amelyek súlyosabb esetekben akár halálhoz is vezethetnek.

Az agyvelőgyulladás tünetei az első fázisban influenzára hasonlítanak: erős fejfájással, lázzal és köhögéssel. Egy hét múlva migrénhez hasonló fejfájás és magas láz jelentkezik.

2017-ben az ország középső és északi részén volt a legtöbb kullancs okozta agyvelőgyulladásos megbetegedés, de a Komáromi és az Érsekújvári járásban is előfordult.

Chorobnosť na kliešťovú encefalitídu na 100-tisíc obyvateľov.

A Lyme-kór tünetei az első fázisban bőrpirosodással jelentkeznek a csípés körül, majd ezt követi a magas láz, fáradékonyság, ízületi fájdalom.

Tavaly a Zólyomi és a Detvai járásban volt a legtöbb kullancs okozta Lyme-kóros megbetegedés, de kiugróan nagy számban fordult elő a délnyugat-szlovákiai régióban, az Érsekújvári járásban is: 100 ezer lakosra számítva 62-92-nél.

Chorobnosť na lymskú boreliózu na 100-tisíc obyvateľov.

Lássuk, melyek a legveszélyeztetettebb területek az ország délnyugati részén:

Pozsony: Duna menti erdők

Dunaszerdahelyi járás: Somorja és környéke

Galántai járás: Diószeg körüli erdők

Komáromi járás: Bajcs, Gúta, Dunamocs, Ímely, Komárom-Cserhát

Érsekújvári járás: Bajta, Leléd, Ipolykiskeszi, Kicsind, Kéménd, Kőhídgyarmat, Garampáld, Kisgyarmat, Bény, Muzsla, Kürt, Fűr, Csúz, Köbölkút, Szőgyén, Kisújfalu, Barsfüss, Bellegszencse (Podhájska), Fajkürt (Dedinka), Újlót (Veľké Lovce), Kolta, Komáromcsehi.


(pluska/úvz.sk)