Ovikat és alapsulikat egyelőre nem zárnak be Dunaszerdahelyen, de elhalasztanak egy városi eseményt

2020. március 9. - 12:53 | Régió

A megyei intézkedésre reagálva, melynek keretén belül péntekig szünetel az oktatás a megyei középiskolákban, így számos dunaszerdahelyi intézményben is, reagált Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester.

Ovikat és alapsulikat egyelőre nem zárnak be Dunaszerdahelyen, de elhalasztanak egy városi eseményt
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Elmondása szerint hétfőn délelőtt a megyeelnök összehívta a megyében lévő városok polgármestereit, és tájékoztatta az intézkedésekről. Hájos Zoltán kifejtette, egyelőre nem tartják indokoltnak, hogy helyi szinten az óvodák vagy az alapiskolák bezárásával reagáljanak a fővárosban és környékén tapasztalt koronavírus-fertőzésekre.

"Jozef Viskupič úr is azért rendelte el, mert a pozsonyi és szenci fertőzések érinthetnek Nagyszombat megyei intézményeket is. A középiskolákba járó, illetve az internátusokon lakó diákok is több helyről érkeznek így nagyobb az esélye a fertőzés terjedésének, ám helyi szinten nincs ekkora mozgás" - szögezte le.

Mint mondta, a város hatáskörébe az óvodák bezárása tartozna, az alapiskolák esetében az igazgatóké ez a jogkör. Véleménye szerint egyelőre semmi nem indokol ilyen korlátozást, mivel a környékre nem gyűrűzött be ez a fertőzés. "Másrészt míg egy középiskolás diák már egyedül is tartózkodhat otthon az oktatás szünetelése alatt, az alapiskolások és óvodások tekintetében ez már nagyobb gondot okoz a szülőnek is" - fűzte hozzá.

Mindazonáltal elmondta, hogy megvárják a Központi Válságstáb keddi ülését, és annak ajánlásai vagy előírásai alapján cselekednek majd a továbbiakban.

Saját hatáskörben ugyanakkor született már egy reakció a cselekményre, az Év Sportolója-díj átadása alkalmából március 16-án, jövő hét hétfőn esedékes gálát elhalasztják.

Érdeklődésünkre Hájos Zoltán elmondta, hogy a március 15-én esedékes megemlékezést nem (ellentétben a budapesti központi rendezvénnyel). Emellett azzal érvelt, hogy míg a sportgála zárt helyen, a művelődési központban rendeződik meg, addig a megemlékezés szabadtéri.

Hájos Zoltán tárgyalt a DAC vezetőségével is, egyelőre azonban nem várható, hogy zárt kapuk mögött rendeznék meg a következő hazai bajnoki mérkőzést. Ez persze nyilvánvalóan a helyzet alakulásától függően még változhat.

(SzT)