A palesztin elnök nem fogadja az amerikai alelnököt

A palesztin elnök nem találkozik Mike Pence amerikai alelnökkel, aki hamarosan a közel-keleti térségbe látogat. Mahmúd Abbász arra válaszul döntött így, hogy Donald Trump amerikai elnök a nemzetközi tiltakozások ellenére is Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának. Az egyiptomi kopt egyházfő sem hajlandó találkozni az amerikai politikussal.

A palesztin elnök nem fogadja az amerikai alelnököt
Fotó: TASR/AP

"Nem lesz semmiféle találkozó Pence-szel. Az Egyesült Államok átlépett egy határvonalat, amelyet nem lett volna szabad" - jelentette ki szombati beszámolók szerint egy rádióinterjúban a palesztin elnök diplomáciai tanácsadója.

Csütörtökön a Ciszjordániát kormányzó Fatah szervezet közölte, hogy Donald Trump bejelentését követően Mike Pence nem szívesen látott vendég a palesztin területeken. Akkor azonban még nem jelentették be, hogy Mahmúd Abbász nem fogadja őt.

A palesztin vezetés szombat reggel óta Rámalláhban tanácskozik arról, hogy milyen válaszlépéseket tegyenek az amerikai elnök szerdai bejelentésére. 

Az eredeti tervek szerint Mike Pence Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, majd a palesztin területeken Mahmúd Abbásszal is találkozott volna közel-keleti útja során.

Donald Trump sokat bírált bejelentése tiltakozási hullámot váltott ki a palesztin területeken. A Gázai övezetben eddig négyen vesztették életüket, ketten az onnan kilőtt rakétákra indított izraeli válaszcsapásban, ketten az izraeli biztonsági erőkkel való összecsapásban. Több mint százan megsebesültek az összetűzésekben.

Szombaton az egyiptomi kopt ortodox egyház is bejelentette, hogy a pátriárka lemondta tervezett kairói találkozóját az amerikai alelnökkel. II. Tavadrosz az egyoldalú washingtoni döntés elleni tiltakozásul döntött így a tájékoztatás szerint. 

Az egyiptomi koptok a Közel-Kelet legnépesebb és egyik legősibb keresztény közösségét alkotják. Becslések szerint a koptok a 93 milliós lélekszámú, többségében muzulmán egyiptomi lakosság mintegy 10 százalékát teszik ki.

(MTI)