Palkovič: Veszélyben van az egészségügyi ellátás

2023. szeptember 13. - 18:25 | Belföld

A járóbeteg-ellátás kritikus helyzete miatt veszélyben van az egészségügyi ellátás. Ezt Michal Palkovič egészségügyi miniszter jelentette ki az egészségügyi minisztériumban tartott szerdai válságtanácskozás után. Szerinte olyan helyzet fenyeget minket, mint tavaly, amikor a kórházi orvosok beadták a felmondásukat.

Palkovič: Veszélyben van az egészségügyi ellátás
Michal Palkovič (TASR)

Jelezte: változatlan szövegezésben, a lehető leghamarabb, újra benyújtják a parlamentnek a gyermekgyógyászat stabilizálására vonatkozó javaslatot.

„A járóbeteg-ellátás jelenleg kritikus állapotban van. Minden páciens tudja, hogy hosszú a várakozási idő, míg sorra kerül az orvosnál. Kevés az orvos, és nemcsak az általános és szakrendelőkben, hanem a gyermekorvosok esetében is” – állapította meg. Egyúttal megköszönte a gyermekorvosoknak, hogy a pácienseik mellett maradnak.

Bírálta, hogy a parlament nem nyitotta meg a gyermekorvosokkal kapcsolatos rendkívüli ülést. A tárca mielőbb ismét a parlament elé akarja terjeszteni a javaslatot. Bízik benne, hogy ezúttal sikerrel járnak. Rámutatott: a minisztérium más lépéseket is tett a gyermekorvosok körül kialakult helyzet stabilizálása érdekében.

Elena Prokopová, a tárca általános gyermekgyógyászattal foglalkozó szakértője szintén sajnálja, hogy a javasolt változtatásokat nem fogadták el. Ugyanakkor megköszönte a gyermekorvosoknak, hogy nem sztrájkolnak, hanem a rendelőikben maradtak. "Annak ellenére, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy milyen szörnyű helyzetben vagyunk és hová tartunk, azaz hogy az ellátás a részünkről talán nem lesz optimális, ideális, és talán nem is kapják meg mindig azt, amit kérnek és szeretnének, tudják, hogy ez csak azért van, mert nem tudunk és nem tudjuk, hogyan tudnánk többet adni a jelenlegi módon felállított rendszeren belül" - mutatott rá. Elmondása szerint az alapellátó gyermekorvosok mindent megtesznek azért, hogy a gyermekek egészségügyi ellátását akkor és olyan mértékben biztosítsák, amikor és amilyen mértékben szükségük van rá.

TASR