Pályázatot hirdettek a pozsonyi főállomás felújítására, de évek is eltelhetnek, mire gyönyörködhetünk benne

2022. február 8. - 16:02 | Régió

A pozsonyi főállomás és környékének felújítására nemzetközi építészeti pályázatot hirdetnek ki – jelentette be kedden Andrej Doležal (Sme rodina-jelölt) közlekedésügyi miniszter, Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere és Miloslav Havrila, a Szlovák Állami Vasutak (ŽSR) vezérigazgatója.

Pályázatot hirdettek a pozsonyi főállomás felújítására, de évek is eltelhetnek, mire gyönyörködhetünk benne
Fotó: TASR

A miniszter szerint egy hosszú távú tervről van szó, amely nemcsak az állomás épületének, hanem annak környékének komplex felújítását tartalmazza. Az, hogy az állomás most milyen állapotban van, Doležal szerint azt tükrözi, hogy az államnak sosem volt és nem is lesz pénze egy ilyen komplex rekonstrukcióra.

Ezért egy projektet készítenek úgy, hogy az egy magánbefektető számára is érdekes legyen, amely hajlandó lesz invesztálni az egész területbe, beleértve a főállomás felújításába is. Mint mondta, az épület történelmi része megmaradhat, a többi viszont a tanulmány és az építészek javaslatán múlik. Hogy pontosan mikor kezdhetik el a megvalósítást, nem tudta megmondani.

Vallo szerint a főállomás és környéke nem felel meg egy minőségi nyílt tér elvárásainak, ezért az objektum megérdemel egy 21. századnak megfelelő átépítést. Hozzátette: aláírtak egy memorandumot, hogy a minisztériummal és a ŽSR-rel nemzetközi építészeti pályázatot írnak ki az állomás és környékének felújítására. Bízik benne, hogy az év végére sikerül kihirdetni a pályázatot. Addig még el kell készíteni a városi, gazdasági és közlekedési tanulmányt.

A polgármester szerint akár évek is eltelhetnek, mire elkezdik megvalósítani a győztes pályázatot, de már most bizonyos fejlesztéseket terveznek az állomás környékén, így többek közt a zöld területek kipótlását, valamint a közvilágítás és a padok felújítását.


TASR/para