Pampognak a smeresek, van aki Kiskát Kotlebához hasonlította

A Smer parlamenti képviselőinek nem tetszik, hogy az államfő senki olyat nem tüntetett ki a tegnapi államünnep alkalmából, aki hozzájárult volna Szlovákia függetlenségéhez. 

Pampognak a smeresek, van aki Kiskát Kotlebához hasonlította
Fotó: tasr

A legerősebb kormánypárt néhány politikusának viszont meglehetősen piszkálja a csőrét, hogy az elnök például Fedor Gálnak, az egykori VPN párt elnökének,  vagy Martin M. Šimečkának, a Sme korábbi főszerkesztőjének is odaadományozta a Ľudovít Štúr- rend kitüntetését.

Ľuboš Blaha szerint Kiska megtréfálta az országot, ez a megmozdulása nagyobb botrány annál is, hogy tavaly a Pohoda szervezőjét tartotta erre az állami díjra érdemesnek.

Olyanokat mellőzni, akik hozzájárultak az ország függetlenségének az elnyeréséhez, és előnyben részesíteni olyanokat, akik gyűlölik Szlovákiát, ez olyan jelképes dolog, amilyen a Kotleba 1488 eurós csekkje volt- utalt a képviselő a szélsőséges politikus tavalyi akciójára, amikor Marián Kotleba egy náci szimbolikát idéző évszámnak megfelelő pézjutalmat adományozott egy rászorulónak.

Párttársának, Martin Glváčnak sem nyerte el a tetszését Kiska lépése. A parlament alelnökét minimum elgondolkoztatja ez a kitüntetés.

Az államfői iroda azzal védekezik, hogy a törvényben meghatározott intézményektől kapja a jelöltekkel kapcsolatos javaslatokat, ugyanakkor odaszúrva a bírálóknak megjegyezte: senki nem jelölte azokat az urakat, akik Gál kitüntetését most kritizálják.

Gál nagyon röviden reagált a smeresek kirohanására. „A tetteknek, legyenek azok jók, vagy rosszak, nincsen nemzetisége, vallása. Ezt az említett urak vagy nem tudják vagy nem értik. De mivel felnőttekről van szó, nincs értelme nekik ezt elmagyarázni” - nyilatkozta az 1989-es bársonyos forradalom Prágában élő jeles személyisége.

aktuality.sk