Páncéltörő és lőszer tűnt el a szlovákiai fegyverraktárakból

Az eltűnt fegyvereket eladhatják a feketepiacon – a terrorszervezetek élénken érdeklődnek a páncéltörők iránt.

Októberben a rendőrség őrizetbe vett két férfit, akik egy galántai parkolóban üzleteltek fegyverekkel és munícióval. Most azonban kiderült, hogy páncéltörő fegyverek is eltűntek egy szlovákiai fegyverraktárból.

A trencséni raktárból 11 úgynevezett indítóeszköz hiányzik. Az esettel a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) foglalkozik. Jaroslav Naď biztonsági szakértő szerint az RPG-fegyvereket általában speciális egységek használják a bevetések során. Ezt az afganisztáni és az ukrajnai ütközetekben is igazolták.

A terroristák is előszeretettel használnak hasonló fegyvereket, mivel viszonylag kicsik, könnyűek és akár több száz méterről is megsemmisíthetnek vele egy járművet.

Naď szerint tíz ilyen fegyveren megközelítőleg 20 ezer eurót vagy dollárt lehet keresni a feketepiacon, ezért a beszerzésük motivációt jelent olyanok számára, akiknek hozzáférésük van ilyen fegyverekhez.

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a tárca pénteken tart sajtótájékoztatót az eltűnt fegyverekkel és muníciókkal kapcsolatban.

A TV Markíza értesülései szerint a trencséni raktáron kívül a Sklenében található létesítményből megközelítőleg 300 ezer lőszer tűnt el. Erre állítólag úgy jöttek rá, hogy a dobozokban muníció helyett fadarabokat találtak. A NAKA ezt az ügyet is vizsgálja.

aktuality.sk/para