A pandémia alatt megrendezte a saját halálát a drogbandavezér, most tényleg meghalt egy börtönlázadás során

2022. október 5. - 10:04 | Külföld

Tizenhatra emelkedett kedden az Ecuador középső részén lévő börtönben kitört erőszak halálos áldozatainak száma, a halottak között van egy drogbanda vezetője is, aki a pandémia alatt megrendezte a saját halálát, hogy Peruban elkerülhesse az igazságszolgáltatást.

A pandémia alatt megrendezte a saját halálát a drogbandavezér, most tényleg meghalt egy börtönlázadás során
Leonardo Norero drogbandavezér

Az elítéltek közötti késes és lőfegyveres összecsapás sebesültjeinek száma 43, ketten súlyos állapotban vannak. Az erőszak hétfőn tört ki, és kedd hajnalban is tartott még.

A halottak között azonosították az El Patrónnak (Főnök) is nevezett Leonardo Norero drogbandavezért. A hatóság megerősítette, hogy elhunyt, de részleteket csak a családjával közöltek.

A 35 éves Norerót májusban tartóztatták le Guayaquilin egy előkelő negyedében egy rendőrségi razzia során, amikor a hatóság 42 aranyrudat, fegyvereket, ékszereket és mintegy 7 millió dollárt foglalt le. Egyéb vagyontárgyai mellett legalább hét vállalata és luxusingatlanja volt a rendőrség szerint.

A Quitótól 80 kilométerre lévő Latacunga közepes biztonságú börtönében őrizték, míg a tárgyalást várta, ahol kábítószer-kereskedelem és pénzmosás lett volna a vád ellene.

Norerót Peruban is körözték kábítószer-kereskedelem miatt. 2020 közepén úgy sikerült elmenekülnie az igazságszolgáltatás elől, hogy a koronavírus-világjárvány közepette megrendezte a saját halálát, és Ecuadorba menekült a hatóságok szerint. Ügyvédei bemutatták hamisított halotti bizonyítványát, sőt fotóval is alátámasztották a halálát.

Helyi idő szerint kedd délben katonák tucatjai érkeztek a börtönhöz, hogy megerősítsék a biztonságot és a civil személyzetet evakuálják.


(MTI)