Pandora Papers: A világ több tucatnyi vezető politikusának és milliárdosainak kétes üzelmeiről rántja le a leplet a legújabb offshore-botrány!

2021. október 4. - 07:18 | Külföld

Az International Consortium of Investigative Journalists (Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma) 11,9 millió fájlt szerzett meg 14 olyan cégtől, amelyek offshore cégek létrehozásával és működtetésével foglalkoznak - írja a Direkt36. A nyomozásban 150 szerkesztőségből mintegy 600 újságíró vett részt, és az eddigiek alapján 35 olyan vezető politikus offshore-üzelmeit boncolták fel, mint Andrej Babiš cseh miniszterelnök, Tony Blair korábbi brit miniszterelnök, Abdullah jordán király vagy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, de az eddig ismert figurák között vannak Vlagyimir Putyin, Rogán Antal és Mészáros Lőrinc bizalmasai is.

Pandora Papers: A világ több tucatnyi vezető politikusának és milliárdosainak kétes üzelmeiről rántja le a leplet a legújabb offshore-botrány!
Andrej Babiš (Fotó: TASR/AP)

A nemzetközi újságíró-szövetség eddigi legtöbb újságírót foglalkoztató munkája abba enged betekintést, hogy a világ országainak vezető politikusai, vállalkozói hogyan rejtik el vagyonukat különböző offshore-üzleteken keresztül. 600 újságíró összehangolt munkája van emögött és a leleplezés vasárnap esti dátuma mögött, egy héttel a csehországi választások előtt viszont emiatt Andrej Babiš természetesen egy ellene hangolt időzítést sejt.

Az eddigiek szerint Babiš a Pandora-iratokban szereplő legismertebb poligikus a régióból. A cseh kormányfő az iratok szerint egy, a francia Riviérán vásárolt, saját mozival és két úszómedencével is bíró 22 millió dolláros kastélyát vásárolta offshore cégeken keresztül, és ez az Investigace.cz nevű cseh portál szerint pénzmosás gyanúját veti fel.

A portál szerint, melyet a Denník N idéz, a DB Artwell Avocats nevű francia ügyvédi iroda segített neki mindebben még 2009-ben. Pár hónappal később pedig Babiš 15 millió eurónyi pénzt küldött át, hogy abból 16 luxusingatlant vásároljanak számára a francia tengerparton, köztük volt a Château Bigaud, ami Babiš családjának kedvelt nyaralóhelye.

Babišt Franciaországban büntetőeljárás fenyegeti, és amennyiben nem tudja igazolni az ott befektetett pénze eredetét, el is vehetik tőle az ingatlanokat.

A Pandora-iratokban összesen 300 cseh személy és 178 cseh hátterű offshore-cég bukkan fel, az Investigace.cz szerint volt miniszter bankár, helyi politikusok, ingatlan- és médiamágnások vannak közöttük.

Ugyancsak a cseh portál szerint 40 szlovák személy és 48 szlovákiai kötődésű cég szerepel a listán. Akad köztük körözött bűnöző, ingatlanfejlesztők, befektetők vagy olyan személyek, akik rajta vannak az USA szankciós listáján, ugyanakkor egyelőre konkrét neveket nem említettek.

Magyarországról a Direkt36 vett részt a nyomozásban, és cikkükből az derül ki, hogy Rogán Antalhoz, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjéhez, valamint a leggazdagabb magyarhoz, Mészáros Lőrinchez köthető személyek milyen offshore-üzletekben vehettek részt, amelyekre a Pandora-iratok mutatnak rá. Köztük van a Rogán jobbkezeként elhíresült magyar kormányközeli ügyvéd, Kertész Balázs, aki az iratok szerint 2016. május 9-én vásárolta meg a Nanga Group Ltd. összes részvényét, (amelyeket az iratok szerint 50 ezer dolláros értéken tartottak nyilván), és ekkor nevezték ki a cég egyedüli igazgatójának is.

Ugyancsak szerepel az iratokban a magyar kormányközeli gazdasági birodalomhoz köthető Jászai Gellért, a 4iG informatikai vállalat vezetője, korábban Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egyik legfontosabb irányítója, Nyerges Zsolt, az Orbán család régi ismerőse, korábban évekig Simicska Lajos jobbkeze, valamint Horváth László, kormányközeli vállalkozó, tiszteletbeli kazah konzul.

A világ országainak vezetői, vezető politikusai közül szerepel a listán például Abdullah jordán király, aki 70 millió fontot csorgathatott át offshore-cégeken malilbui, kaliforniai és londoni ingatlanokba. A korábbi brit miniszterelnök, Tony Blair feleségével együtt egy 8,8 millió dolláros viktoriánus épület tulajdonosává vált offshore-cégeken keresztül, amivel több mint 300 ezer fontnyi ingatlanadót spóroltak meg.

Szerepelnek az iratokban Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen környezetéhez köthető személyek, továbbá Ilham Alijev azerbajdzsáni vezető közege, aki 400 ezer fontért vásárolhatott be a BBC szerint. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig közvetlenül a 2019-ben megnyert választások előtt moshatta át céges társtulajdonát ilyen módon. Ugyancsak felbukkan a Pandora-iratok közt Nikos Anastasiades ciprusi elnök, Uhuru Kenyatta kenyai elnök, de Oroszország, India, az Egyesült Államok, Mexikó és más országok további 130 milliárdosa is.

(Direkt36/Telex/DenníkN)