A panelházban élők járhatnak a leginkább pórul a fűtésszámlával

2022. szeptember 18. - 17:56 | Belföld

Tény, hogy az elkövetkező időszakban senki sem kerülheti el a drágább fűtést, a panelházakban élők viszont rosszabb helyzetben lehetnek, mint azok, akiknek családi házuk van.

A panelházban élők járhatnak a leginkább pórul a fűtésszámlával
Fotó: Pixabay - illusztráció

A gazdaságügyi minisztérium ugyanis kompenzációs mechanizmust készített elő a családi házak tulajdonosainak, a lakásban élők számára azonban ez még mindig nem készült el – figyelmeztet a noviny.sk.

Megközelítőleg 761 ezer háztartásról van szó, amelyek támogatása egyelőre nem került napirendre, ráadásul azt sem tudják, hogy pontosan mi vár rájuk.

"Ha a kormány nem készít elő valamit, akkor a lakóházakban élők viselik majd a gázár-emelkedés legnagyobb terhét. Szlovákia lakosságának megközelítőleg 43 százalékáról van szó, ahol távfűtés üzemel" – közölte a Távhőszolgáltatók Szövetsége igazgatótanácsának elnöke, Stanislav Janiš.

Egyelőre az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) júliusi becslése ismert, amely alapján a távfűtést alkalmazó panellakásoknál a havi fűtésszámla akár a mostani 2,4-szerese is lehet, vagyis 140 százalékos áremelkedés várható.

A társasházak lakói csak december közepén tudják meg a definitív árakat. "Szlovákiában a szabályozott hőárak elsősorban attól függnek, hogy a gáz ára hogyan alakul a világpiacon, mivel a központi hőtermelésben a gáz a leggyakrabban használt tüzelőanyag" - tájékoztatott Radoslav Igaz szóvivő.

A gazdasági tárca szerint a kompenzálásra vonatkozó javaslatok jelenleg kormányzati tárgyalások tárgyát képezik. A gazdasági minisztérium a fűtésszámlák csökkentése érdekében javasolta a CZT-rendszerekből szolgáltatott hő áfájának csökkentését, a háztartások közvetlen pénzügyi támogatását, valamint többletbevételek felhasználását az árak csökkentésére.

A szakértők mindemellett azt javasolják, hogy a háztartások is próbálják meg csökkenteni az energiafogyasztást, például a megfelelő szellőztetés által.


(noviny.sk)