Pánikba estek az emberek az energiadrágulástól, brutálisan nőtt a tűzifa iránti kereslet

2022. augusztus 17. - 16:39 | Belföld

Az ukrajnai háború februári kitörése, valamint a földgáz és villany jelzett drágulása sokakat megrémisztett Szlovákiában, ezért már az év elején elkezdtek tűzifát vásárolni a következő fűtési szezonra. Ez odáig vezetett, hogy az extrém kereslet lényegesen feljebb srófolta a tűzifa árát – írja a SME.

Pánikba estek az emberek az energiadrágulástól, brutálisan nőtt a tűzifa iránti kereslet
Illusztráció (Fotó: TASR)

Az óriási kereslet miatt a kisebb vállalkozók nehezen tudják beszerezni a tűzifát, ebből kifolyólag pedig az árakat sem tudják tartani – van, hogy ezek kéthetente változnak. Eperjes környékén jelenleg 65-70 euróba kerül egy köbméter, a fűtés szempontjából legjobb minőségű keményfa, áfa nélkül. Egy évvel ezelőtt ennek az ára 42 euró volt, két éve pedig 35 euró.

Kassa környékén még drágább a tűzifa, idén 89 euróért adják köbméterét. Régiótól függően 30-50 százalékos növekedésről van szó a tűzifa árát illetően. A drágulás még jelentősebb is lehetett volna, sokan viszont önerőből be tudják szerezni a tűzifát.

Az Állami Erdészet is példátlan érdeklődést regisztrált a tűzifa iránt. Ján Lichý szóvivő szerint az árak leginkább Považie, Horehronie, Gömör és Poľana térségében nőttek, az elmúl évhez képest 25-30 százalékkal.

A tűzifa iránti kereslet nagy hatással van a fafeldolgozó iparra is, például a bútorgyárakra. A fafeldolgozók szövetsége szerint ennek hatására jó minőségű, normális körülmények között rönknek számító fákat is tűzifaként adnak el. A tűzifa iránti rendkívüli érdeklődés drágább rönkök vásárlására késztette az embereket, ez viszont a feldolgozók számára csökkentette a rendelkezésre álló mennyiséget és növelte a keményfarönkök árát.

Jelentősen emelkedett a fafeldolgozásból származó fűrészporból és forgácsból készült brikettek és pelletek ára is. Tavaly a fapellet ára 200 euró/tonna körül mozgott, jelen pillanatban viszont már 560 euróba kerül. Tavaly 220 euróért vehettünk egy tonna brikettet, idén viszont már 460 eurót kell letennünk ugyanezért a mennyiségért.


(SME)