Pánikra semmi ok, marad nálunk a Samsung, de nem biztos, hogy az egész

A Samsunggal kapcsolatban időről időre felmerül, hogy távozik Szlovákiából, és üzemeit áthelyezi más, esetleg az utóbbi években csatlakozott EU-s tagországba.

Pánikra semmi ok, marad nálunk a Samsung, de nem biztos, hogy az egész
Fotó: TASR

A dél-koreai cég most cáfolta, hogy teljesen elhagyná Szlovákiát, azt viszont nem zárták ki, hogy minden üzemük vagy üzemrészlegük itt marad. 

Jelenleg Galántán és a Nagyszombat melletti Voderady-ban áll egy-egy összeszerelő üzemük, kevés viszont a munkásuk. Most pedig éppen azért került szóba ismét a távozás, mert ezek a műhelyek alacsony hasznot termelnek, és a SME cikke szerint a magasabb fizetés, amivel esetleg munkásokat csábíthatnának magukhoz, már nem biztos, hogy megéri nekik.

A Samsung több nemzetközi céggel együtt arra próbálja rávenni a kormányt, hogy megkönnyítsék számukra külföldi, többnyire ukrán vagy szerb vendégmunkaerő alkalmazását. A Fico-kormány pedig várhatóan az előkövetkező hetekben előáll a nagy tervvel, hogyan is valósíthatnák ezt meg.

A Samsung Voderady üzeme a kisebb, mely 63 milliós éves forgalommal dolgozik és 568 személyt alkalmaz közvetlenül, további ezret pedig külsősként. A nagyobbik gyáruk a galántai, ahol 1457-en dolgoznak, az üzem forgalma pedig 2,8 milliárd euró évente.

Mindkét helyszínen síkképernyős tévéket gyártanak, illetve egyik helyen állítják elő az alkatrészeiket, míg a másik helyen rakják össze a készterméket.

SME napilap szerdán tájékoztatott arról, hogy a cég egyik üzemét bezárhatja Szlovákiában. Ezt három egymástól független forrás is megerősítette a társaság jogi, személyzeti és ipari részlegéről, akik számára ismert a Samsung terve, hogy a gyártásuk egy részét áttelepítsék külföldre.

A napilap vonatkozó kérdéseire a vállalat mindkétszer ugyanazt az állásfoglalást küldte el, melyben cáfolta azt, hogy teljes mértékben elhagynák Szlovákiát. 

2011-ben egyébként szintén szóba került a távozás, akkor a dél-koreai cég kapott 19,8 millió eurónyi adókedvezményt, hogy ne bocsássa el 760 dolgozóját. Ez a kedvezmény a galántai gyárat érintette, a Voderady-i pedig tulajdonképpen nem jutott kedvezményhez, így most épp ez az, amelyet nem köti semmilyen kötelezettség Szlovákiához.

Szlovákiában eddig inkább annak lehettünk tanúi, hogy nagy cégek idetelepültek, és nem annak, hogy távoztak innen. Tavaly a sort azonban már ez utóbbi kapcsán is megnyitotta a Giesecke & Devrient nevű társaság, amely Nyitra mellett üzemeltetett egy céget bankkártyák és személyi igazolványok gyártására, de novemberben bejelentette távozását, valamint 370 dolgozójának elbocsátását.

(SME/parameter)