Panziókat ajánlott fel Dunaszerdahely városa az egészségügyi dolgozóknak

2020. március 31. - 17:25 | Régió

Kedden ülésezett a városi válságstáb Hájos Zoltán polgármester, a városi hivatal vezetője és néhány osztályvezetője, Morvay György járási hivatali elöljáró, Bock Sylvia kórházigazgatónő, valamint a közegészségügyi hivatal képviselője részvételével. Jelen volt továbbá Csiba Tibor városi rendőrparancsnok és Pongrácz Kálmán a nyugdíjas panzió igazgatója is.

Panziókat ajánlott fel Dunaszerdahely városa az egészségügyi dolgozóknak
Fotók: Cséfalvay Á. András

Szóba került a Vidékfejlesztési Szakközépiskolában kialakítandó karanténállomás terve, melyről EBBEN a cikkünkben írtunk.

Hájos Zoltán polgármester ugyanakkor érdeklődésünkre beszámolt egy másik intézkedésről is. Felajánlottak a kórház dolgozói számára két panziót.

„A dunaszerdahelyi kórház pillanatnyilag nincs a frontvonalban, itt nem kezelnek koronavírusos betegeket. Tekintettel arra viszont, hogy ez akár egyik napról a másikra változhat, és máshol már történt ehhez hasonló felajánlás, abból inspirálódva megbeszéltem a termálfürdő igazgatójával, hogy mivel ebben az időszakban zárva vannak a területükön lévő két panziót felkínálhatnánk orvosok, nővérek elszállásolására, akik bejárnak a kórházba.

Megtörténhet ugyanis az, hogy megnő a fertőzöttek száma, és abban az esetben egy ilyen kellő komfortfokozatú épületben lakhatnának” – szögezte le.

Kérdésünkre elmondta, hogy ez alkalmas lehet arra az esetre is, ha valamelyik egészségügyi dolgozó adott esetben védőfelszerelés nélkül koronavírusos beteggel kerül kapcsolatba és karanténba kell vonulnia.

Érdeklődtünk arról is, mi a szerepe a városi rendőrségnek a jelenlegi helyzetben. Hájos Zoltán elmondta, hogy elsősorban a közterületek, játszóterek ellenőrzése. „Több esetben találkoztak azzal, hogy a körbeszalagozott játszótereknél letépték a szalagot, ezeket újraszalagozták. Emellett utasítást kaptak arra is, hogy ha valakit maszk nélkül látnak az utcán, akkor figyelmeztessék, ha pedig nincs nála maszk, akkor adjanak neki” – húzta alá.

Mindemellett az állami rendőrséghez hasonlóan a feladatkörükbe tartozik, hogy ha karantént megsértő személyt észlelnek, azt dokumentálják, majd az esetet továbbítsák a közegészségügyi hivatalhoz, amely megbüntetheti a szabálysértőt.

„Még nagyon az elején járunk ennek, de bízom benne, hogy a lakosság megértő lesz, mert az ő érdekükben születnek ezek a korlátozások. Ha ezeket betartjuk, előre vetíthető, hogy kisebb áldozatokkal átvészelhetjük ezt a válságot” – emlékeztetett Hájos Zoltán.

(SzT)