Papa különböző hangszereken hegedül – Soóky László monodrámája Dunaszerdahelyen

2018. szeptember 26. - 20:17 | Kultúra

Soóky László monodrámáját, a Papa különböző hangszereken hegedül címűt Lajos András, a dunamocsi származású színész – a Miskolci Nemzeti Színház tagja adja elő szombaton az NFG-klubban.

Papa különböző hangszereken hegedül – Soóky László monodrámája Dunaszerdahelyen
Fotó: Facebook

A monodráma egy zenekaralapítás történetét öleli fel, az előadást Keszég László vajdasági születésű, ma Budapesten élő rendező állította színpadra, a dramaturg Varga Emese.

A szerző, Soóky László így fogalmaz monodrámájáról:

"Egy zenekar létrehozása rendkívüli körültekintést igényel. Különösen akkor, ha a zenekar későbbi tagjai elszántak ugyan, csak éppen semmilyen hangszeren nem tudnak játszani. Ezért a hangszerek beszerzése után nagyon fontos, hogy a nagydobra, mint a legnagyobb hangszerfelületre Tungly tanító úr ráírja a zenekar nevét: BÚCSI JAZZ, a név alá pedig odafessen egy szőlőfürtöt, illusztrálva, hogy a zenekar tagjai élnek-halnak a szőlőért, áttételesen.

Azt se tekintsük véletlennek, hogy a zenekar építkezése ugyanazon a napon kezdődött, mint a szocializmus építése a bravúrosan létrehozott Csehszlovákiában, azzal a különbséggel, hogy a BÚCSI JAZZ zenekar prímásai műkedvelők voltak, a szocializmus építményének pallérai viszont dilettánsok.

Ezért nem kellene csodálkoznunk afölött, hogy Noszkay József, Bielokosztolszky László, Kara Vilmos, Kalocsay Sulák József, Gatyás Imre és Gál Sándor parasztzenészek húsz évnyi együttmuzsikálás után egy farsangi vasárnap reggelen a Jonathán almafa alatti asztalon elosztották a lakodalomban kimuzsikált papírpénzt és szeretetben elváltak.

A szocializmus tájainkon másként szocializálódott, ezért másként is ért véget; az persze már egy másik történet."

Egyúttal tisztelettel meghívjuk Önt Soóky László, meg a Sátán, meg én című drámakötetének könyvbemutatójára, amelyre 2018. október 2-án, 17 órai kezdettel kerül sor a dunaszerdahelyi NFG-klubban.

A kötet a Nap Kiadó gondozásában jelent meg.

A drámakötetet bemutatja: Forgács Miklós, a Kassai Thália Színház dramaturgja

Közreműködik: Gál Júlia és Jakubecz László

(NFG)