A pápa segítségét kérte Maduro után Juan Guaidó is

2019. február 7. - 18:33 | Külföld

Az önmagát bő két hete Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó csütörtökön Ferenc pápa segítségét kérte a venezuelai belpolitikai válság rendezésében. Az egyházfő segítségét kérte a héten Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai államfő is.

A pápa segítségét kérte Maduro után Juan Guaidó is
Juan Guaidó (Fotó: AP/TASR)

"Felhívást intézek mindazokhoz, akik segíthetnek nekünk, mint például a Szentatya, és az összes diplomáciai erőhöz, hogy legyenek képesek együttműködni a hatalombitorlás megszüntetése, egy átmeneti kormány és annak érdekében, hogy valóban szabad választások lehessenek" - mondta az ellenzéki többségű caracasi parlament vezetője egy interjúban a Sky24 olasz televíziós csatornának.

Guaidó jelezte: "el lenne ragadtatva", ha Venezuelában, egy "nagyon katolikus országban" fogadhatná a katolikus egyházfőt.

Az ellenzéki parlament vezetője azzal vádolta Madurót, hogy ellenzékiek tucatjainak "hidegvérű meggyilkolásáért" felelős, akiket "megfélemlítés céljából gyilkoltak meg az utcákon".

A Sky24 olasz televíziós csatornának nyilatkozott nemrég Maduro is, aki a hétfőn elhangzott interjúban azt állította, hogy Ferenc pápához fordult segítségért a belpolitikai válság rendezésében.

Ferenc pápa jelezte: nyitott a közvetítésre a venezuelai válságban, ha mindkét fél kéri.

Alessandro Gisotti ideiglenes szentszéki szóvivő azonban csütörtökön jelezte: a pápa "fenntartja annak lehetőségét, hogy ellenőrizze a venezuelai kormány és ellenzék szándékát" a célból, hogy meghatározhassa: adottak-e a feltételek a lehetséges közvetítéshez.

A dél-amerikai országban zajló belpolitikai válság kiszélesedett az után, hogy Guaidó január 23-án egy Maduro elleni tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát. A világ kormányai megosztottak Guaidó személyének elismerésében: míg Oroszország mellett Kína és például Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen seregnyi - köztük számos latin-amerikai - ország az ellenzéki politikust ismerte el új elnöknek. Ugyanakkor akadnak semleges álláspontra helyezkedő államok is.

(MTI)