Pápalátogatás, törvények aláírása, megkegyelmezés – így telt a 2021-es év Zuzana Čaputová számára

2022. január 6. - 11:49 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök az elmúlt évben kinevezte Eduard Heger (OĽaNO) kormányát, valamint a világ vezető országainak több vezetőjével is találkozott. Az új év prioritásai közé sorolja a szociális intézményekben lévő helyzet figyelését és a környezetvédelmet.

Pápalátogatás, törvények aláírása, megkegyelmezés – így telt a 2021-es év Zuzana Čaputová számára
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

Martin Strižinec, az államfő szóvivője által közreadott nyilatkozat szerint Eduard Heger kormányának kinevezése volt a legfontosabb belpolitikai esemény. A minisztereken kívül Čaputová 60 új bírót, 86 egyetemi professzort és a fegyveres erők 12 tábornokát nevezte ki. Emellett hat új nagykövetnek adta át a megbízói levelet.

A köztársasági elnöknek 149 találkozója volt az elnöki palotában, a szlovákiai sportolók értékelése mellett fogadta azokat a tűzoltókat is, akik nyáron segédkeztek a görögországi erdőtüzek megfékezésében.

Čaputová tavaly 161 törvényt írt alá, hatot pedig megvétózott. Összesen 1440 kegyelmi kérvény érkezett az elnöki palotába. Ezek alapos áttanulmányozását követően öt esetben döntött kegyelemrészesítés mellett, háromban pedig a börtönbüntetés megszüntetése, illetve elhalasztása mellett.

2021-ben olyan személyiségekkel találkozott, mint Joe Biden amerikai elnök, Károly herceg vagy Katalin cambridge-i hercegnő. A legnagyobb érdeklődést mégis Ferenc pápa szeptemberi látogatása hozta. A köztársasági elnök emellett hivatalos látogatáson vett részt Szlovéniában, Dániában és Ausztriában. Továbbá képviselte Szlovákiát Brüsszelben az észak-atlanti szövetség csúcstalálkozóján, Glasgowban az ENSZ klímacsúcsán, valamint a Lengyelországban és Magyarországon rendezett V4-találkozón.

A szóvivő szerint Čaputová kilenc külföldi úton járt, 22 külföldi nagykövet megbízólevelét fogadta el, és hat nemzetközi szerződést írt alá.

Az új év prioritásai közé a szociális intézmények helyzetének figyelését és az idősek hosszú távú ellátását sorolta, de összpontosítani akar a lelki egészség védelmének témájára és a környezetvédelemre is.


(TASR/para)