Pár év múlva eljön az az idő, amikor kihagyhat 1 másodpercet az óra - ennek az oka a Föld forgásának felgyorsulása

2024. április 2. - 18:11 | Tech

2029 körül egy másodpercet is kihagyhat az óra, ez az ún. negatív szökőmásodperc. A fizikusok ezt állítják a tekintélyes Nature folyóiratban megjelent tanulmányukban - írja az Obkec.

Pár év múlva eljön az az idő, amikor kihagyhat 1 másodpercet az óra - ennek az oka a Föld forgásának felgyorsulása
-illusztráció- (Fotó: Unsplash)

Eddig ezeket az időegységeket csak azért adták hozzá, mert lassult a Föld forgása. Ez az 1 másodperc jelentéktelennek tűnhet, de jelentősen érintheti a világ összes számítógépes rendszerét.

"Példátlan helyzet és nagy probléma. Nem a Föld forgásában bekövetkezett óriási változás, ami valamiféle katasztrófához vagy hasonlóhoz vezetne, de valami figyelemre méltó. Ez egy újabb jele annak, hogy nagyon szokatlan időben vagyunk. A gleccserek olvadása a Föld mindkét pólusán ellensúlyozza a bolygó éles felgyorsulását, és valószínűleg körülbelül három évvel késleltette ezt a globális második másodpercet”

– mondta Duncan Agnew, a tanulmány vezető szerzője, a Kaliforniai Egyetem professzora, San Diego.

"A negatív második felé tartunk. A kérdés már nem az, hogy levonjuk-e, hanem az, hogy mikor"

- tette hozzá Dennis McCarthy, az amerikai haditengerészeti megfigyelőközpont időmérő részlegének munkatársa.

A csillagászati ​​idő minden nap 2,5 ezredmásodperccel maradt el az atomidőtől. A másodpercek napi töredékei néhány évente egy egészet adtak össze. 1972 óta a nemzetközi időmérők úgy döntöttek, hogy júniusban vagy decemberben egy ugrómásodpercet adnak hozzá, hogy a csillagászati ​​idő utolérje az atomidőt. 1972 és 2016 között 27 különálló szökőmásodperc adódott hozzá, ahogy a Föld lelassult. De csökkent a lassulás üteme. 2017 körül még olyan mértékben csökkent, hogy a Föld valóban gyorsulni kezdett.

Szakértők szerint a másodperc hozzáadása sokkal kisebb probléma, mint a kivonás. A szakértők szerint nehezebb lesz kihagyni egy másodpercet, mivel a szoftverprogramokat úgy tervezték, hogy hozzáadják, nem pedig levonják az időt.

Obkec/para