Pár éve az oroszok felrobbantották a csehek lőszerraktárát, most meg megbénították a moszkvai cseh nagykövetség működését. Mi jöhet még?

2021. április 20. - 16:50 | Külföld

Szerda délutánra bekérették a cseh külügyminisztériumba Alexander Zmejevszkijt, Oroszország prágai nagykövetét - közölte Jan Hamáček cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter kedden Prágában, miután Andrej Babiš kormányfővel megvitatta a cseh-orosz diplomáciai konfliktus legújabb fejleményeit.

Pár éve az oroszok felrobbantották a csehek lőszerraktárát, most meg megbénították a moszkvai cseh nagykövetség működését. Mi jöhet még?
Moszkva is kiutasított egy csomó embert (Fotó: AP/TASR)

Hamáček bejelentette: át kívánja adni a nagykövetnek a hivatalos cseh tiltakozást az ellen, ahogy Oroszország eljárt Csehország ellen azt követően, hogy Prága szombaton 18 orosz diplomatát kiutasított az országból. Válaszul Moszkva vasárnap 16 cseh diplomatát és 4 követségi alkalmazottat utasított ki Oroszországból.

Prága szerint az orosz diplomaták a titkosszolgálatoknak dolgoztak. A cseh félnek megalapozott a gyanúja, hogy az orosz titkosszolgálatoknak részük van a 2014-ben a dél-morvaországi Vrbeticében egy lőszerraktárban bekövetkezett robbanásokban.

A miniszter szerint az orosz válaszlépés aránytalan és teljes mértékben megbénította a moszkvai cseh nagykövetség működését. "Az orosz nagykövet lesz az első, akit megismertetek az esetleges cseh válaszintézkedéssel" - jegyezte meg Hamáček.

Az Európai Unió és a NATO tagállamokban működő cseh nagykövetek feladatul kapták, hogy forduljanak befogadó országuk kormányaihoz és kérjék szolidaritásuk kifejezését és a kollektív akcióban való részvételt - jelentette be továbbá Hamáček. Csehország egyebek között azt kéri, hogy a szövetséges országok mérlegeljék az ottani orosz nagykövetek berendelését, és kollektív akcióra szólít fel, amely az orosz titkosszolgálatok munkatársaként beazonosított diplomaták "szolidáris kiutasításához" vezetne az EU és a NATO tagállamokból - fejtette ki a kormányfőhelyettes.

Miután a moszkvai cseh nagykövetség csak nagy nehézségek árán tud működőképes maradni, Csehország felkéri a szövetségeseit, hogy segítsenek fenntartani a diplomáciai képviselet munkáját - mondta Hamáček újságírók előtt.

MTI