Pár hét múlva végérvényesen kiderül, gyilkos-e az alsóhatári polgármester

2022. június 18. - 11:39 | Régió

Alig három hetet kell már csak várni arra, hogy kiderüljön, bűnös-e a Specializált Büntetőbíróság által tavaly decemberben nem jogerősen 25 év fegyházbüntetésre ítélt alsóhatári (Galántai járás) polgármester, Dora Ferenc.

Pár hét múlva végérvényesen kiderül, gyilkos-e az alsóhatári polgármester
Dora Ferenc a Specializált Büntetőbíróság tárgyalótermében 2021-ben (Fotó: Paraméter)

A Legfelsőbb Bíróság weboldalán a napokban tették közzé, hogy Dora és vádlottársai fellebviteli tárgyalását július 11-én (hétfő), délelőtt 10 órai kezdettel tartják. Egyúttal nem kizárt az sem, hogy még aznap megszülethet ügyükben a jogerős - és így végleges - ítélet.

Érdekesség, hogy hiába gyanúsítják gyilkosságokkal is az alsóhatári polgármestert, Dora Ferenc szabadlábon várja a végső ítéletet. A Legfelsőbb Bíróság idén februárban kiengedte őt a vizsgálati fogságból, mivel a bíróság álláspontja szerint sérültek a vádlott igazságos eljáráshoz fűződő alkotmányos jogai. Röviden felvázolva ez történt:

  • Dora Ferenc már a decemberi nem jogerős ítélet kihirdetését követően kérelmezte, hogy helyezzék szabadlábra a vizsgálati fogságból.
  • A Specializált Büntetőbíróság elutasította Dora kérelmét.
  • Az alsóhatári polgármester azonnal panasszal élt, ám panaszát a Specializált Büntetőbíróság csak hónapokkal később továbbította az illetékes Legfelsőbb Bíróságra.
  • A Legfelsőbb Bíróság szerint a Specializált Büntetőbíróság az időhúzással jogsértést követett el, mert a hasonló ügyekben késlekedés nélkül kell eljárni.
  • Dora Ferencet ezért szabadlábra helyezték, amellett, hogy nyomkövető viselésére kötelezték.

Az alsóhatári polgármester így viszonylag szabad emberként érkezhet a július 11-i tárgyalásra. Amennyiben elítélik, ott helyben azonnal őrizetbe vehetik, és büntetés-végrehajtási intézetbe szállíthatják.

Maffia és alávaló gyilkosságok sora

A jelenleg 58 éves Dora Ferenc 28 évig vezette az alsóhatári önkormányzatot - előbb függetlenként, majd az MKP, később pedig a Most-Híd támogatásával. 2019. február 21-én - csupán néhány hónappal sokadik újraválasztása után - vette őt őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA), azóta volt előzetes letartóztatásban fiával, ifj. Dora Ferenccel, valamint a szintén alsóhatári származású Alföldi Lászlóval együtt.

A három férfit végül tavaly december 13-án ítélte el - egyelőre nem jogerősen - a bazini Specializált Büntetőbíróság maffiaügyek és gyilkosságok miatt.

Az alsóhatári maffiaper során Dora Ferencet minden ellene felhozott vádpontban bünösnek találta a bíróság. Az expolitikust két gyilkosság (Czakó Imre, Vojtech Rampák), egy megrendelt, de végre nem hajtott emberölés, valamint egy gazdasági csalás, és a Sátor Lajos-féle dunaszerdahelyi maffia támogatása miatt 25 év szabadságvesztésre ítélték, amit a legszigorúbban őrzött fegyházban kéne letöltenie. Emellett a polgármester vagyonát is elkobozhaták, amely ebben az esetben a szlovák állam birtokába kerülhet.

(db)