Pár héten belül vége a tömeges teszteléseknek, és jön helyette egy tudományosabb akció

2021. április 23. - 08:20 | Belföld

Biztos, hogy vár ránk még a koronavírus következő hulláma, amire fel kell készülnünk, a tömeges tesztelésnek viszont lassan búcsút inthetünk - erről beszélt Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a DenníkN-nek adott interjújában.

Pár héten belül vége a tömeges teszteléseknek, és jön helyette egy tudományosabb akció
Fotó: TASR

A miniszter szerint a járvány harmadik hullámára fel kell készülnünk a kórházainkban. Lengvarský úgy véli, hogy annak intenzitása kisebb lesz a legutóbbinál, mert egyre több embert oltanak be, ami a fertőzés terjesztését megakadályozza. De lassan beindul a nyári szezon, az emberek kirajzanak, megnő a mobilitásuk. Ezért "fel kell készülnünk egy új tesztelési módszerre".

A szaktárca vezetője határozottan állította, lassan véget vetnek a tömeges teszteléseknek.

"Szeretném, ha ettől már megszabadulhatnának az emberek" - jegyezte meg. Hogy erre mikortól kerülhet sor, Lengvarský elmondta: az egyre javuló járványügyi helyzet mellett ez

talán 2-3 héten belül megvalósítható lesz.

Az egészségügyi minisztérium egy új fegyvert vetne be, mégpedig a települések szennyvizeinek koronavírus koncentrációjának vizsgálata alapján. A szennyvíz monitoringozása lehetőséget ad arra, hogy meghatározzuk, hol alakulnak ki gócpontok az országban és ahol kiderül, hogy felfutóban van a járvány, ott a tárca PCR teszteket vetne be. Tehát a tömeges teszteléseket lassan felváltja a szennyvízminták alapján behatárolt területeken végrehajtandó célzott PCR tesztelések.

A települések szennyvizének összetétele sok tekintetben a szennyvíztelep által ellátott lakosság egészségi állapotának lenyomata, hiszen tartalmaz minden olyan anyagot, kórokozót, ami a felhasználók szervezetéből széklettel, vizelettel ürül, esetleg fürdővízzel a csatornába juthat. Ezt használják ki a szennyvíz alapú epidemiológiai vizsgálatok, amelyek a szennyvízre az ellátási terület lakosságának közösségi mintájaként tekintenek, és szennyvízből kimutatható kórokozók, anyagcseretermékek, illetve egyéb anyagok előfordulása, időben és térben változó mennyisége alapján vonnak le következtetéseket. Például előre lehet látni, hol alakulhatnak ki új gócpontok, hiszen már a lappangási időszakban kiderül, hogy mennyi a fertőzött az adott régióban.

(DenníkN)