Paradicsom – dísznövény, amely mérgező is lehet, s egyben a szószok és mártások elmaradhatatlan velejárója?

2018. augusztus 6. - 10:10 | Tech

A paradicsom számos olyan fogás alapeleme, amely nélkül mindennapi étrendük szinte már elképzelhetetlen. Története kalandos múltra tekint vissza, hisz nem örvendett mindig ilyen nagy népszerűségnek, mint manapság.

Paradicsom – dísznövény, amely mérgező is lehet, s egyben a szószok és mártások elmaradhatatlan velejárója?
Kép: BILLA

Ez a csodás növény mérgező is lehet?

A paradicsom - az aztékok és maják oly kedvelt zöldségnövénye - Európába Kolumbusz Kristóf idején , csupán a 15-16. században jutott el. Amerikából érkezett az európai kontinensre, ahogy a burgonya és a kukorica is. Spanyol hódítók útján került először Spanyolországba, majd Portugáliába, ezt követően Olasz- és Franciaországba. A paradicsomot ekkor még mérgezőnek tartották és díszbokorként termesztették a kertekben.

A manapság különlegességnek számító koktélparadicsom áll legközelebb – méretéből adódóan is – az azték területről származó paradicsomhoz. S mivel sárga változatában terjedt el először, ezért kapta az aranyalma elnevezést.

A nagy áttörést a pizza megszületése jelentette

A 16. században paradicsomot még mérgezőnek tartották, mivel egyes arisztokrata családokban paradicsomfogyasztást követően többen megbetegedtek, majd meg is haltak. Az elhalálozások valódi oka viszont nem a zöldségben keresendő. Az ón tányérból ugyanis növény savtartalma kioldotta a tálak ólom tartalmát, így valójában ólommérgezés okozta a tömeges megbetegedést és elhalálozást. Erre azonban csak jóval később derült fény, s közel 200 éven át rettegtek az emberek a mérgezőnek hitt növénytől. A dél-olasz régió szegényebb családjai viszont már régóta fogyasztották a paradicsomot, hiszen az ő faedényeik alkalmasak voltak a paradicsomból készült ételek fogyasztására.

A paradicsom európai karrierje ugyan nem indult fényesen, viszont egy 1692-ben Nápolyban kiadott szakácskönyvben már rábukkanhatunk a tésztától független paradicsomszósz receptjére, amely a „paradicsomszósz spanyol módra“ elnevezést kapta. A nagy áttörést számára mégis a margherita pizza megszületése jelentette az 1800-as években, melyet először Margherita királynő tiszteletére készítettek.

Képen: Koktélparadicsom - Brioso
Forrás: BILLA

Érdekességek és tények a paradicsomról:

Több mint 20 000 fajtája ismert.

A hagyományos piros színű paradicsomon kívül létezik narancssárga, sárga, fehér, fekete, barna, rózsaszín és kék színű, valamint tigriscsíkos paradicsom is.

Mai megnevezése, azaz a paradicsom szó a görög paradeiszosz (díszkert) szóból származik, a zöldség paradicsom neve a paradicsomalma elnevezésből rövidült.

A Guinessrekordot, azaz a Guiness Rekordok Könyvében a világ legnagyobb paradicsoma címet egy 3,96 kg súlyú paradicsom nyerte el, mely Washington (USA) közelében termett 2016-ban.

Csupán a BILLA szupermarketlánc üzleteiben évente annyi paradicsomot értékesítenek, amely mennyiségből 14 583 hektoliter ketchup állítható elő, s ekkora mennyiségből a trencséni várkutat – a Szerelem kútját, melyet Omár Fatimának ásott ki - is meg lehetne tölteni.

A BILLA üzletlánc boltjaiban megvásárolható Slovenská farma márkanévvel ellátott paradicsom szedés után 24 órával már az üzlet polcaira kerül, csupán 4-5 órás raktározást követően.

A Slovenská farma márkanév garantálja, hogy csakis 100 százalékig hazai termék, azaz szlovák eredetű zöldség, gyümölcs és hústermék kerül vásárlóink kosáraba.

(PR-cikk)

Címkék: PR-cikk, Billa, paradicsom