A páramentesítő jó és gyors megoldás

2021. április 19. - 21:37

A ház ősidők óta védelmet nyújt az ember számára a természet viszontagságaival szemben. A munkahelyen kívül itt töltjük a legtöbb időt, ezért nem mindegy, hogy hogyan érezzük magunkat benne. Hőmérséklet, világítás, friss levegő, páratartalom, csak hogy néhányat említsünk, mind meghatározzák egészségünket. 

A páramentesítő jó és gyors megoldás

Az ideális páratartalom

Az ideális páratartalom 40-60% között mozog, a hőmérséklet pedig 20-22 C° fok között a legjobb. Gyerekek esetében a páratartalom értéke lehet kicsit magasabb is, 60-70% közötti. Tartós 70-80%-os páratartalom azonban már penészedéshez és egyéb egészségügyi problémákhoz vezet.

Egy lakásban az extra pára a konyhában, fürdőszobában keletkezik és a ruhák szárítása során. A légáramok miatt azonban ez eljut a többi helyiségbe is. Legtöbbször szellőztetéssel próbálunk a fojtogató, magas pára ellen tenni, ez azonban nem mindig kivitelezhető.

Téli időszakban egyébként is ritkábban nyitogatjuk az ablakokat, de ha mégis ezt választjuk, nem éppen az olcsóbbik módja a páratartalom kiegyenlítésének. A falak és tárgyak gyorsan kihűlnek, amit további fűtéssel kell kompenzálni, ez pedig plusz költségekhez vezet.

Mikor kezdjünk páramentesítőn gondolkozni?

Bármilyen épületről legyen szó (ipari, lakó-, középület), a belső tér páratartalma és levegő-összetétele változó képet mutathat. Lakáson belül minden egyes helyiségnek megvannak a saját egyedi mikroklíma jellemzői. Ezt a légáramok, a hő és a nedvesség együttesen alakítja ki. Ha nincsenek harmóniában, akkor túl meleg, túl hideg, túl száraz vagy túl nedves lehet a levegő. Bármelyik irányba mozduljanak el az értékek, egészségügyi kockázatot jelenthet tartós fennállás esetén.

Amikor egy épület páratartalma eltolódik a nedvesség irányába, szükségessé válhat a zárt légtér mikroklímájának optimalizálása páramentesítő segítségével. A jó páramentesítő készülék egy erősen párás lakásban napi több liter vizet képes összegyűjteni. Ennek érzékelhető hatása rövid időn belül jelentkezhet. Megáll a falak penészedése, könnyebb lesz a légzés, csökkennek az esetleges felső légúti panaszok.

A páramentesítők felépítése és kapacitása

A páramentesítő tulajdonképpen egy hűtőgép, amin a párátlanítandó levegőt egy ventilátor átszívja a hűtőtesten és egy szűrőn keresztül. A nedvesség a hideg hatására kicsapódik és egy tartályba folyik. A párátlanított, melegebb és szárazabb levegő ezután visszatér a légtérbe.

Szakemberek számításai szerint egy maximálisan 20 literes kapacitású páramentesítő 80-120 m3 egybefüggő helyiség párátlanítására alkalmas. Ha több helyiségben is szükséges a páracsökkentés, akkor nyugodtan áthelyezhetjük a párátlanítót.

Ezek az eszközök automatizáltak, különböző funkciókkal. Beállíthatunk időt rajta, folyamatosan monitorozza a levegő páratartalmát, automatikusan lekapcsol a tartály telítődése esetén, és újraindul egy áramszünetet követően, hogy csak néhányat említsünk.

Egyértelmű, hogy megéri beruházni egy ilyen készülékre, hiszen jóval többe kerülhet a pára miatt az ingatlan állagának javítása vagy egészségünk helyreállítása.

(PR-cikk)