Parfüm, virág, retikül, meg pénz, és lóvé, meg rengeteg zseton - Kočner bíróságának egyik működtetője a NAKA "vendége"

2020. június 22. - 10:39 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség nyomozói hétfőn hallgatják ki az egyik bírót, aki már egy ideje együttműködik a hatóságokkal. Vladimír Sklenka tud egyet s mást Marian Kočnerról. 

Parfüm, virág, retikül, meg pénz, és lóvé, meg rengeteg zseton - Kočner bíróságának egyik működtetője a NAKA "vendége"
Fotó: tasr

Pozsony I. Járási Bíróság bírója, Sklenka több mint 9 ezer üzenetet váltott Kočnerrel, és aztán tavaly a fegyelmi tanács felfüggesztette az állásából, ezért aztán 2019 decemberében belátta, ez a helyzet tarthatatlan, így hát lemondott a tisztségéről. Ő az a bíró, aki a március 11-i Vihar (Búrka) fedőnevű akció előtt, - amikor is őrizetbe vették 13 korrupcióval vádolt kollégáját - beszámolt arról, a bíróságon miként működtek a dolgok: hogyan születtek Kočner javára a döntések, és ezek fejében kinek milyen ajándék vagy pénz járt.

Hétfőn Sklenka Nyitrára látogatott, hogy a NAKA főhadiszállásán vallomást tegyen. Kíváncsiságból ide készült Peter Erdös ügyvéd is, aki Monika Jankovská exállamtitkár jogi képviseletét látja el, mert képbe akar kerülni, miről akar Sklenka beszélni. A múlt héten az igazságügyi minisztériumból korábban eltávolított Jankovská volt hivatalos a NAKA központjában, és arról szóltak a hírek, hogy beismerő vallomást akart tenni, de ezt az ügyvédje nem erősítette meg, csupán arról volt szó, hogy bele akart tekinteni a vizsgálati iratokba.

Közben a rendőrség kihallgatta Miriam Repákovát is, aki azzal került be a köztudatba, hogy a Technopol-ügyben Kočner javára döntött.

Sklenka most már - a simlis bírók közül elsőként - együttműködik a hatóságokkal, de korábban annyi üzenetet írt Kočnernak, hogy a maffialistás arc néha már rá is förmedt a bíróra, követhetetlen az a mennyiség, amit küld neki. "Próbáld meg lassabban! Mert megb.szhatom így ezt az üzenetfüzért." - panaszkodott a minden lében kanál pénzember 2017 novemberében.

Kočner bőkezűen jutalmazta az ő érdekében eljáró bírókat: a kisebb szívességért parfümöt, virágcsokrot vagy női táskát adományozott, a fajsúlyosabb ügyek fejében 5-től 100 ezer euróig terjedő hálapénzeket fizetett ki. Cserében szinte megrendelte, milyen bírói határozatot szeretne az őt érintő ügyekben. És volt ezekből néhány, melyek közül a legismertebb a markízás váltók hamisítása és a már említett Technopol-ügy.

Februárban megszületett az ítélet a Markiza-váltók hamisítása, valamint az igazságszolgáltatás akadályozása ügyében a bazini Speciális Büntetőbíróságon: a bíróság bűnösnek találta az ügy mindkét vádlottját, Kočnert és Pavol Ruskót. Az ítélet még nem jogerős, mivel mindkét vádlott fellebbezést nyújtott be.

A Topky.sk értesülései szerint a rendőrség nem foglalkozik Sklenka feleségének érintettségével, pedig a Threemás applikációból kinyert adatok szerint a bíró és Kočner között Dáša Sklenková cége volt az összekötő kapocs.

"Beszéltünk arról, hogy majd szeptemberben rendelést küldhetünk a feleséged cégének? Lehetséges ez? 11?" - így szólt egy - még a nagy összejátszás idején Sklenkának küldött - kočneres SMS.

A rendőrség időközben félretette Sklenka ügyét, mert segíti a hatóságok munkáját, hogy felgöngyölítsék a korrupciós ügyeket.

(aktuality.sk)