Párizs 10 millió vakcinát ad afrikai országoknak

2021. augusztus 30. - 15:29 | Külföld

Franciaország 10 millió koronavírus elleni oltóanyagot küld afrikai országoknak az Afrikai Unión keresztül - jelentette be hétfőn a francia elnöki hivatal.

Párizs 10 millió vakcinát ad afrikai országoknak
Fotó: TASR/AP

A Párizs és az Afrikai Unió között kötött megállapodás értelmében az AstraZeneca és Pfizer/BioNTech típusú oltóanyagokat az Afrikai Oltásbeszerzési Alappal (AVAT) és a kis és közepes jövedelmű országok védőoltáshoz juttatására létrehozott Covax program keretében juttatják el az afrikai államoknak.

"A pandémiát csakis a multilaterális, regionális és nemzeti érintettek erőteljes együttműködésévek lehet legyőzni" - idézte Emmanuel Macron államfőt az Elysée-palota közleménye. "Azt szeretném, hogy közösen cselekedjünk az afrikai vezetők politikai legitimitását és cselekvőképességét előtérbe helyezve, az Afrikai Unióval kialakult szilárd partnerségre támaszkodva" - tette hozzá.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök "a politikai együttműködés és az emberi szolidaritás szívesen látott és erős gesztusának" nevezte a francia adományt "olyan pillanatban, amikor a világnak a leginkább szüksége van erre".

Májusi találkozójukon a francia és a dél-afrikai elnök elítélte "az oltási apartheidet", és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egyes országok korlátlan mértékben jutnak oltáshoz, miközben az afrikaiak alig védettek.

A francia elnök hivatal szerint az AVAT 2022 szeptemberig 400 millió ember beoltására, azaz az afrikai kontinens lakosságának egyharmadára elegendő oltóanyagot vásárolt, mintegy 3 milliárd dollár értékben.

MTI