Párizs 2024 - A Szajnán lesz a nyitóünnepség

2021. december 13. - 20:21 | Sport

Egészen különleges megnyitót jelentettek be a 2024-es, párizsi olimpia szervezői, ugyanis az ünnepséget nem egy stadionban, hanem a Szajna folyón tartják.

Párizs 2024 - A Szajnán lesz a nyitóünnepség
Illusztráció (wikipédia)

A hétfői közlés szerint olimpikonok ezrei fognak majd hajókon cirkálni a párizsi naplementében, háttérben az Eiffel-toronnyal. Az esemény azért is kuriózum lesz, mert így több mint félmillió érdeklődőt várnak a folyó két partjára, akik ingyen tekinthetik meg a parádét. A 160 hajóból álló konvoj a Pont d'Austerlitznél kezdi a hat kilométeres utat, amely a Pont d'Ienánál zárul.

"Az elmúlt 12 hónapban ezen dolgoztunk a NOB-bal és a hatóságokkal. Lenyűgöző lesz" - mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság vezetője. "Ez lesz az első alkalom, hogy az emberek szabadon megtekinthetik a nyitóünnepséget, amely igen népszerűnek ígérkezik".

A sportolóként szlalom kenuban háromszoros olimpiai bajnok sportvezető szerint az ötkarikás játékok különleges, megismételhetetlen élményt jelentenek, s azt szeretnék, ha ezt átéreznék az emberek.

A tervek szerint a felvonulás útvonala elhalad a Notre Dame katedrálisnál, az Orsay és a Louvre Múzeumnál, az Eiffel-toronynál, a III. Sándor-hídnál, valamint Párizs legrégebbi hídjánál, a Pont Neufnél is.

"Sydney és London között részt vettem az ünnepségeken, amelyeken a program második felében, a show után vonultak a stadionba a sportolók. Mi azt szeretnénk, hogy a ceremónia az olimpikonok parádéjával kezdődjön, hogy összekössük őket az emberekkel. A sportolóknak is jobb lesz hajón ülni, mint órákat a stadionban állni" - indokolta a döntést Estanguet.

"Boldog vagyok, hogy a francia hatóságok alaposan megfontolták ezt a lehetőséget, és arra jutottak, hogy ez a szükséges biztonsági óvintézkedések mellett megvalósítható" - mondta Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) német elnöke.

A párizsi olimpia megnyitója 2024. július 26-án lesz.

MTI