PÁRIZSI MERÉNYLET: Arséne Wenger köszönetet mondott az angoloknak

Az Arsenal labdarúgócsapatának francia vezetőedzője, Arséne Wenger csütörtökön megköszönte az angol szurkolók szolidaritását.

PÁRIZSI MERÉNYLET: Arséne Wenger köszönetet mondott az angoloknak
Fotó: TASR/AP

A londoni csapat szombati, West Bromwich Albion elleni bajnoki mérkőzését felvezető sajtótájékoztatón szóba került, hogy a múlt pénteki párizsi merényletekre reagálva a szolidaritás és az együttérzés példátlan gesztusaival kezdődött kedden a Wembley Stadionban az Anglia-Franciaország barátságos mérkőzés (2-0).

"Szeretnék köszönetet mondani az angoloknak, amiért ilyen komolyan kifejezték szolidaritásukat. Ez igazán méltó volt hozzájuk. Elképesztő sokkhatás érte a hazámat, amely - Angliához hasonlóan - toleráns és befogadó ország. Most egy kicsit több kérdés vetődik fel a biztonsággal kapcsolatban, mert úgy néz ki, hogy ennek az egésznek még nincs vége. Pozitív választ kell adnunk a történtekre, hiszen az életnek mennie kell tovább" - vélekedett Wenger.

Az Arsenalt 1996 óra irányító edző rávilágított: a futballcsapatok - például a hétvégi bajnoki mérkőzésekkel - elterelhetik az emberek figyelmét a tragikus eseményekről.

"A labdarúgóvilág úgy válaszolt a történtekre, ahogy kellett: egységet, összetartozást mutatva" - vélekedett Wenger, aki azt is elmondta, hogy múlt pénteken ő is Párizsban volt, és csak azért nem a Stade de France stadionban - amely mellett az első robbantás történt - nézte a francia-német válogatott meccset (2-0), mert lekéste. Ezért a szállodai szobájában, televízión keresztül követte a merényletekről szóló híradásokat.

Az elmúlt hétvégén felvetődött, hogy elhalasztják az angol-francia mérkőzést, de végül a két ország sportági szövetségének, valamint biztonsági szolgálatainak egyeztetése után mégis a játék mellett döntöttek.

"Hasonló helyzetben ez mindig dilemmát jelent, de a szervezők most helyes döntést hoztak és szerintem ezt a kedd esti események is igazolják" - szögezte le a 66 éves tréner, aki ezt a találkozót már nem hagyta ki, ő is ott volt a Wembley Stadionban.

Az aréna mozgatható tetőszerkezetét tartó boltívet - amely London területének jelentős részéről jól látható - a francia trikolór színeivel világították ki, és a stadion homlokzatára a "Liberté, Égalité, Fraternité" (Szabadság, Egyenlőség, Testvériség) francia nemzeti jelmondatot vetítették.

A pályára kifutó francia válogatottat az ősi rivális angolok részéről ilyenkor "szokásos" füttykoncert helyett hatalmas üdvrivalgás és tapsvihar fogadta, az angol szurkolók közül is több ezren francia zászlókat lengettek, majd elénekelték a francia himnuszt, amelynek szövege a kivetítőn olvasható volt. Ezután is hatalmas tapsvihar tört ki a lelátókon. Az angol és a francia játékosok egymás vállát átölelve, a kezdőkör mentén felsorakozva emlékeztek a péntek esti párizsi merényletsorozat áldozataira.

Az angol-francia mérkőzéssel ellentétben a Belgium-Spanyolország és a Németország-Hollandia találkozókat a terrorfenyegetettség miatt elhalasztották.

mti/para

http://parameter.sk/tobb-robbantast-terveztek-nemetorszag-hollandia-merkozes-hannoveri-helyszinen