Párkány: Nánai és körforgalom – indul a nyilvános közbeszerzés

PÁRKÁNY - Kétmillió euróból épít az állam körforgalmat és új nánai utat a városban.

Párkány: Nánai és körforgalom – indul a nyilvános közbeszerzés
-illusztráció- (Fotó: autoszektor.hu)

Uniós forrásból, közel kétmillió eurós beruházásból épít a Szlovák Állami Útkezelőség körforgalmat és új utat Párkányban. A cég jelenleg a közbeszerzési eljárást készíti elő. A közbeszerzés előkészítését Viliam Žák, az állami útkezelőség beruházási igazgatója szerkesztőségünknek is megerősítette.

A közlekedési minisztérium megkeresésére közbeszerzést ír ki a Szlovák Állami Útkezelőség a nánai út teljes felújítására és egy körforgalom kiépítésére Párkányban. A projekt szerint az egy kilométeres szakasz mentén kerékpárutat is létesít az állam.

A város saját pénzből az út melletti járdákat és közterületeket újítja fel. Erről Eugen Szabó polgármester sajtótájékoztatón számolt be.

„Maga a kereszteződés egy viszonylag összetett kereszteződés, öt letérő ággal. A letérő ágak kezdeti szakaszai szintén a körforgalomhoz lesznek alakítva, tehát fel lesznek újítva. A Komenský utca irányában külön letérő sáv épül , sőt, tudjuk jól, hogy ott van egy artézi kút is, annak az áthelyezése, de legalábbis a szivattyú – rész áthelyezése is a projekt része“ – mondta el a polgármester.

A mérnöki hálózatokat szintén az állam helyezi át és korszerűsíti. Maga az új körforgalom az Aquario üzletközpont előtti kereszteződésben épül meg – ez a projekt lényeges része, tehát ezt a pénzt szintén az állam biztosítja. A nánai utat az útkezelőség gyakorlatilag a Párkány táblától az Aquario üzletközpontig újítja fel. Ebbe természetesen a kerékpárút, a vízelvezetés, az útszegély, a buszmegállók kialakítása is beletartozik.

A nánai út teljes rekonstrukciójával összefüggésben önkormányzati üléseken is többször felvetődött, hogy az új körforgalomtól majd a Vadastól a központi buszmegállóig húzódó, forgalmas és katasztrofális állapotban lévő bekötőutat is rendbe kéne hozni, miként a bekötőút melletti közterületeket is.

A párkányi polgármester közölte, hogy a bekötőút és a mellette lévő közterületek rendbetétele mindenképpen egy másik projekt és beruházás része, nem keverendő össze az állam uniós beruházásával.

Először az új körforgalom épül meg, Párkány aztán lépne a továbbiakban. Hogy ezt a város kölcsönből vagy más forrásból valósítaná meg, arról még korai beszélni – erről az önkormányzat fog dönteni.  Eugen Szabó hozzátette, a jövőben azzal számolnak, hogy nem csak a bekötőutat újítják fel, hanem a központ buszmegállóig minden városi területet – és magát a buszmegállót is.

A kis bekötőút korszerűsítése persze a leendő Viza centrum megépítésével is összefügg.

A jelenlegi helyzet szerint tehát a – közlekedési minisztérium szorgalmazására is - a Nánai út és a körforgalom megépül – az építkezés idejére természetesen speciális forgalmi rend lép majd érvénybe.

Idén viszont ettől még nem kell tartani, most az állami útkezelőség a megépítésre készíti elő a közbeszerzést. A polgármester szerint közbeszerzési eredmény leghamarább négy hónap múlva várható.

-buch-