A parlament bizalmat szavazott Eduard Heger kormányának

2021. május 4. - 10:26 | Belföld

A parlament kedden jóváhagyta a kormányprogramot és bizalmat szavazott Eduard Heger kormányának.

A parlament bizalmat szavazott Eduard Heger kormányának
Fotó: TASR

A jelen lévő képviselők közül 89-en támogatták szavazatukkal a kormányprogramot, 55-en ellene szavaztak, senki nem tartózkodott. Heger kormányának legalább 76 támogatói szavazatra volt szüksége.

Míg egy évvel ezelőtt 93-an szavaztak a kormányprogram mellett, addig ezúttal csak 89-en. A szavazáson nem volt jelen Jana Bittó Cigániková, aki nem értett egyet az egységes egészségbiztosítási rendszer bevezetésével, ami a program egyik pontját képezi. Szintén hiányzott Martin Čepček (OĽaNO), aki a koalíció több döntését is kifogásolta. A maradék két képviselő az OĽaNO-ból, illetve egy az SaS-ből vélhetően egészségügyi okok miatt maradt távol.

A szavazás előtt a kormányfő az ellenzékhez és a koalícióhoz is intézett pár sort. Az ellenzéknek azt kívánta, hogy korrekt és igazságos módon működjenek. Heger hozzátette, díjazná, ha koalíciós javaslatokat is támogatnának.

Heger hangsúlyozta, a koalíció a választásokon az állampolgároktól kapott erős megbízatáson alapul. Annak a lehetőségéről beszélt, hogy Szlovákia fejlett, innovatív és egészséges országgá váljon. Hangsúlyozta továbbá a kormány és az önkormányzatok együttműködésének szükségességét.

A rendkívüli parlamenti ülés pénteken kezdődött és a keddi szavazással zárult. Ez idő alatt megközelítőleg 40 koalíciós és ellenzéki képviselő mondott beszédet.

A kormányprogram 131 oldalas és 18 fejezetből áll. A 2020 áprilisában jóváhagyott dokumentumhoz képest nem tartalmaz jelentős változásokat. A nyitó fejezet ezúttal a korrupció elleni harcról szól, az utolsó pedig a kulturális élet támogatásáról. A nyilatkozatban egyúttal aktualizálták azokat a dolgokat, melyek az időközben eltelt egy év miatt váltak szükségessé.

A kormány leszögezi, hogy az új programnyilatkozat ambiciózus, de reális célként tűzi ki minden egyes állampolgár életszínvonalának javítását, és tisztában van vele, hogy ha kudarcot vall, annak rendkívül romboló hatása lesz az egész országra, a politikai rendszerbe vetett bizalomba, és a szélsőséges csoportok erősödését eredményezheti.

Eduard Heger kormánya elszalasztotta az alkalmat, hogy orvosolja a kormányprogram hiányosságait. Ehelyett némi "kozmetikázás" után újra elfogadta Igor Matovič (OĽANO) kabinetjének programját, vélik az alakulófélben lévő Szövetség képviselői. "A legfontosabb, hogy Szlovákia minden polgára egyenrangúnak érezze magát az országban, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségű, vagy melyik régióban él. A Szövetség elküldött egy 15 pontból álló listát, ami ezt tűzte ki célul. Szomorú, hogy Eduard Heger kormánya egy pontot sem tartott eléggé fontosnak ahhoz, hogy az új kormányprogramba beemelje" - nyilatkozta Forró Krisztián, az MKP elnöke.


(DenníkN/TASR/para)