A parlament bizottsága elfogadta a fakitermelés tilalmáról szóló javaslatot

2019. szeptember 4. - 13:52 | Belföld

Közelebb került a megvalósításhoz a környezetvédelmi minisztérium egyik legfontosabb törvénymódosítása, amely hatékony védelmet biztosít a nemzeti parkoknak és más értékes területeknek. A parlament földművelésügyi és környezetvédelmi bizottsága ugyanis egyetért a természet- és tájvédelmi törvény módosításával és annak elfogadását javasolja a képviselőknek. 

A parlament bizottsága elfogadta a fakitermelés tilalmáról szóló javaslatot
Illusztrációs felvétel

Tizenhét év után több mint 400 000 hektáron jelentős mértékben megerősödnek az állami természetvédők hatáskörei, a nemzeti parkokban pedig betiltják az fakitermelést.

„Mindenki, aki ismeri a nemzeti parkokban uralkodó állapotokat el tudja képzelni, milyen nehéz és hosszú folyamat volt ez a jogszabályi változás. Bízom benne, hogy felelősségüket a parlamenti képviselők is tudatosítják és a törvénymódosítást hamarosan megszavazzák”

– mondta Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

A természet- és tájvédelmi törvény módosítása tényleges hatáskörrel ruházza fel az állami természetvédőket. Beleszólásuk lesz az értékes helyszíneken tervezett beavatkozásokba. Az új szabályozás szerint minden lépést jóvá kell majd hagyniuk, amely veszélyeztetheti a természetet a nemzeti parkokban. Legyen szó fakitermelésről, a talajréteget vagy a vízfolyásokat érintő beavatkozásról.

Jelenleg a természetvédők csaknem kizárólag a legmagasabb, 5-ös védettséget élvező területeken képesek megakadályozni a fakitermelést. Ezek aránya pedig a legkisebb a nemzeti parkokban. A módosításnak köszönhetően ez a jogkör több mint 400 ezer hektárnyi értékes területre terjed ki, amely Szlovákia területének közel 10%-át jelenti.

A legfontosabb változások:

  • Tilos a nagy kiterjedésű fakitermelést a nemzeti parkokban és más védett területeken
  • Szigorúbb az építkezési szabályok a nemzeti parkok területén és más védett helyszíneken
  • A fakitermelésen kívül minden olyan beavatkozáshoz szükség lesz az állami természetvédelem jóváhagyására, amely veszélyeztetheti a védett élőhelyeket
  • Az állami természetvédők jóváhagyása nélkül nem lehet majd elfogadni az erdőfejlesztési programokat sem (a földművelésügyi minisztérium hatásköre) – az erdőtörvény módosításának része
  • Az erdőfejlesztési programok esetében fel kell mérni a védett területekre gyakorolt hatásukat is – az erdőtörvény módosításának része

(szm)

Címkék: fakitermelés, tilalom