A parlament csak júniusban foglalkozik a szociális intézkedéscsomaggal

2019. május 6. - 19:23 | Belföld

A kormánykoalíció szociális intézkedéscsomagjával a parlament csak a júniusi ülésen foglalkozik majd. Erről a Smer-SD, a Most-Híd és az SNS vezetői a koalíciós tanács hétfői ülésén egyeztek meg.

„Több mindenben megegyeztünk. Tekintettel arra, hogy a lehető legkisebb mértékben akarjuk megterhelni az államháztartást, az egészet a júniusi ülésre toltuk el. Addig még lefaragjuk az egyes javaslatokat, hogy ne legyenek nagy hatással a költségvetésre” – közölte a tanács ülése után Bugár Béla, a Híd elnöke.

A Híd párt a szociális csomag keretében a járulékok csökkentését és az adóalap adómentes hányadának emelését helyezte kilátásba. Az intézkedések az alkalmazottakat és az egyéni vállalkozókat is érintenék. Bugár hangsúlyozta: ezek a javaslatok továbbra is érvényesek, csak a csökkentés, illetve az emelés mértéke kérdéses, éppen az államháztartásra gyakorolt hatásuk miatt. A pártelnök szerint az egyes pártok a szociális javaslataikkal összefüggésben hajlandóságot mutatnak a kompromisszumra.

Bastrnák Tibor, a Híd frakcióvezetője konstruktívnak nevezte a koalíciós tanács ülésén lefolyt eszmecserét. Hozzátette: megbeszélték, hogyan támogathatják úgy az embereket segítő gazdasági intézkedéseket, hogy közben ne dőljön romba az államháztartás.

A szociális csomag részeként a koalíciós SNS indítványozza a társasági adó csökkentését, a koncessziós díjak eltörlését a nyugdíjasok számára, illetve bizonyos élelmiszerek esetében az általános forgalmi adó (áfa) csökkentését. „Az SNS által kilátásba helyezett minden intézkedést sikerült elfogadtatni a koalíciós tanács mai ülésén” – közölte Tomáš Kostelník, a parlament elnökének szóvivője.

A Smer-SD a gyermekgondozási segély emelését, illetve a gyermekszületés utáni, tíz napos apasági szabadság bevezetését szorgalmazza. Javasolja továbbá a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultság időszakában egy különleges ötnapos szabadság bevezetését a partner számára abban az esetben, ha egy családtagot kell ápolni.


TASR