A parlament döntött a Covid-igazolványt érintő törvénymódosításról - az oltottak előnyben!

2021. július 25. - 09:21 | Belföld

A Közegészségügyi Hivatalnak figyelembe kell vennie a digitális Covid-igazolványt a járványellenes intézkedések megalkotásakor.

A parlament döntött a Covid-igazolványt érintő törvénymódosításról - az oltottak előnyben!
Illusztrációs felvétel (TASR)

Ez információt ad arról, hogy az illetőt már beoltották-e a koronavírus ellen, vagy van-e negatív teszteredménye, illetve legyőzte-e a betegséget.

Ez a közegészség védelméről és támogatásáról szóló törvény módosításából következik, amelyet a képviselők vasárnap hagytak jóvá.

A jelenlévő 133 képviselőből 77 támogatta, 55 ellenezte, egy pedig nem szavazott.

A módosítás lehetővé teszi a Közegészségügyi Hivatal számára, hogy a Covid-igazolványoktól függő ideiglenes feltételeket szabjon meg a létesítményekbe való belépés és tömeges rendezvények részvétele kapcsán.

„Az oltás figyelembevételét, amikor ez lehetővé teszi bizonyos szolgáltatások e lakosság általi használatát (szemben az oltatlanokkal) még a járvány idején is, elsősorban törvénynek kell szabályoznia (legalábbis általánosan). A jelenlegi jogi szabályozásban (ilyen megfontolásból) törvényes felhatalmazás nélkül a Közegészségügyi Hivatal nem adhat ki ilyen rendeletet” – érveltek az indítványozók.

A jogszabály arról szól, hogy bevezetik annak lehetőségét, hogy a Közegészségügyi Hivatal járványellenes intézkedéseinek elfogadásakor figyelembe vegyék a COVID-19 elleni oltást. A beoltott emberek, azok, akik legyőzték a COVID-19-et, és a negatívan tesztelt emberek a Covid-igazolványukkal igénybe vehetik az üzemeltetők „teljes” szolgáltatásait, amelyek egyébként a pandémia elleni intézkedések részeként korlátozottak lesznek.

A parlament rövidített jogalkotási eljárás keretében tárgyalt erről. A törvénymódosítás a törvénygyűjteményben való kihirdetésének napjától alkalmazandó. Ezt továbbra is Zuzana Čaputová elnöknek kell aláírnia.

TASR