A parlament elfogadta a 2019-re szóló költségvetést

A parlament szerdán elfogadta a 2019-re vonatkozó költségvetést, amely Szlovákia történelme során először kiegyensúlyozott lesz.

A parlament elfogadta a 2019-re szóló költségvetést
Fotó: TASR

A költségvetést 142 képviselőből 79-en támogatták, és 63-an voltak ellene. A törvényjavaslatot Peter Kažimír pénzügyminiszter (Smer-SD) nyújtotta be.

A kormány által elfogadott eredeti költségvetési javaslatban a bruttó hazai termékből számolt 0,1 százalékos veszteség szerepel, a módosító javaslat elfogadásával azonban ez a szám nullára csökkent, így elérve a kiegyensúlyozott gazdálkodást.

Az államkassza kiadásai 96,89 millió euróval csökkentek, a közigazgatási bevételek és kiadások így 2019-ben egyformán 37,161 milliárd eurót tesznek majd ki.

A parlament két további módosító javaslatot is elfogadott, amelyek az SNS, a Most-Híd és a Smer-SD műhelyéből származnak, és amelyek értelmében a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak jövőre 50 millió euró fog a rendelkezésére állni a földművelés és az élelmiszeripari termelés fejlesztésére. Az támogatást az üzletláncok tervezett illetékéből szeretnék finanszírozni. Abban az esetben, ha a befolyt összeg nem érné el az 50 millió eurót, az államkasszából fizetnének hozzá.

Ladislav Kamenický (Smer-SD) módosító javaslatának értelmében az Egészségügyi Minisztérium 55 millió euróval számolhat. Ebből az összegből 50 millió eurót költenének az állami biztosítottakkal kapcsolatos kiadásokra, a fennmaradó összeget pedig a fejlesztésekre fordítanák.

Módosító javaslatot több ellenzéki képviselő is benyújtott, ezeket azonban a parlament nem fogadta el. Ján Marosz (OĽaNO) például azt javasolta, hogy 40 millió eurót fordítsanak az első osztályú utak karbantartására.

Adriana Pčolinská (Sme rodina) és Miroslav Sopko (OĽaNO) az iskolaügyi tárca részére szerettek volna több pénzt, több mint 4,5 millió eurót, amelyet Pčolinská a Védelmi Minisztérium költségeiből kívánt elvonni. Az összeget a képviselő a tanársegédekre fordította volna. Sopko egymillió euróból szerette volna az iskolán kívüli tevékenységek finanszírozását biztosítani. 


(TASR/para)