A parlament elfogadta: jönnek az új személyi igazolványok

2022. május 4. - 12:29 | Belföld

A parlament a szerdai ülésén elfogadta a személyi igazolványokat érintő törvénymódosítást, amely szerint a dokumentum az arcképünk mellett az ujjlenyomatunkat és a biometrikus adatainkat is tartalmazni fogja. Az ujjlenyomat 12 év felett lesz kötelező.

A parlament elfogadta: jönnek az új személyi igazolványok
Fotó: TASR

„Az új személyi igazolvány egy kettős kapcsolódási felülettel rendelkező elektronikus chipet és egy kódot tartalmaz majd a személyes biztonsági kód feloldásához. A személyi igazolvány tartalmazza majd továbbá a kártya hozzáférési számát (CAN - Card Access Number)” – magyarázza a belügyminisztérium.

Mivel az új személyi igazolvány kérvényezésekor kötelesek leszünk ujjlenyomatot adni, ezért nem lehet majd azt a belügyminisztérium elektronikus rendszerén keresztül igényelni, szükséges lesz a személyes megjelenés.

A tárca egyúttal módosítja az adminisztratív illetékekről szóló törvényt is, amelyben meghatározzák majd, hogy ki mentesül a személyi igazolvány kiállításáért fizetendő illeték alól.

Az új törvény szerint az útlevéligénylést illetően a dokumentum kiadására írt kérvényben már nem kell feltüntetni a tartózkodási helyet. A 15 évnél idősebb, de 18 évnél fiatalabb személyek esetében a kérvény beadásakor a szülői vagy törvényes képviselő beleegyezését már nem kell hitelesítenie közjegyzőnek.

Az új törvény 2023. január 1-én lép érvénybe.


TASR/para