A parlament jóváhagyta: módosítják az 1957 és 1963 között született nőkre vonatkozó nyugdíjtörvényt

2020. szeptember 24. - 14:37 | Belföld

A parlament csütörtökön jóváhagyta a törvénymódosítást, mellyel az előző kormány által megszavazott, a nyugdíjplafonról szóló törvény igazságtalanságait állítanák helyre.

A parlament jóváhagyta: módosítják az 1957 és 1963 között született nőkre vonatkozó nyugdíjtörvényt
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A kormány után csütörtökön (szeptember 24.) a parlament is jóváhagyta a szociális biztosításról szóló törvénymódosítást, amelyet a koalíció három pártjának egy-egy képviselője, Petra Krištúfková (Sme rodina), Anna Zemanová (SaS) és Katarína Hatráková (OĽANO) készítették. Ez a módosítás azt az igazságtalanságot hivatott eltávolítani a törvényből, mely az 1957 és 1963 között született nőket érinti.

A törvénymódosítás által azt a táblázatot módosítják, amely megszabja, hogy a nők és férfiak az általuk nevelt gyermekek számától függően mikor mehetnek nyugdíjba. Az 1957 és 1963 között született nőknél ugyanis a tavaly elfogadott nyugdíjtörvény nem vagy csak részben veszi figyelembe a gyerekek számát.

Akkoriban megírtuk, hogy például egy 1954-ben született nő esetében egy gyermek felnevelése 9 hónap, 2 gyermeké pedig 30 hónap kedvezményt jelentett, az 1957-eseké, akik tavaly lettek 62 évesek, egy gyermek már semennyivel, de két gyermek még mindig 9 hónappal hozhatja korábbra a nyugdíjkorhatárt. Aztán ugrunk három évet, az 1960-asoknál két gyermek 2 hónapot, az egy évvel később születetteknél már 4 hónapot, míg a '65-ösöknél egy gyermek 6, kettő pedig 12 hónap kedvezmény jelent. A két év, amit kihagytunk, az 1958 és 1959, aki pedig ebben az évben született, annál nem számít, hogy felnevelt-e két gyermeket, nulla hónap jár érte.

A törvényt most olyan módon változtatják meg, hogy akiket az igazságtalanság érint, azoknál is érvénybe lépjen, hogy minden gyermek esetében fél évvel korábban, de legfeljebb 18 hónappal korábban mehessenek nyugdíjba, mint a velük egykorú gyermektelenek. Ez azt jelenti, hogy aki egy gyermeket nevelt, az hat, aki kettőt, az 12 hónapot nyerne, három- vagy többgyermekesek pedig 18 hónapot.

A törvénymódosítás a jövő év elején lép életbe, közel 150 ezer nőt érint.

Azok a nők, akik már időközben nyugdíjban vannak, kompenzációként kapják meg az összeget, amennyi járt volna nekik. Krištúfková szerint a kompenzáció vagy egyszeri kifizetés formájában történik majd, vagy az öregségi nyugdíj százalékos emelésével.


(ta3/para)